Ápolják felvidéki kapcsolataikat az újbezdániak

0
85

Az újbezdáni művelődési egyesület tagjai a felvidéki (Szlovákia) Garamszentgyörgyön jártak, ahol a falunapok mára nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát. Egyesületük a színpadon és a kirakodóvásáron is kitett magáért.

A Lévai járásában, Párkánytól 40 kilométerre északra található település hivatalos szlovák neve Jur nad Hronom. A felvidéki önkormányzat évekkel ezelőtt vette fel a kapcsolatot az újbezdáni kultúregyesülettel, amely legutóbb 2018-ban vett részt a garamszentgyörgyi faluünnepen.

Gál Líviától, az egyesület alelnökétől megtudtuk, a felvidékiek uniós támogatásból megvalósult rendezvénye mára nemzetiségi találkozóvá nőtte ki magát, a szervezők a vendéglátás mellett vendégeik útiköltségét is állják.

– A háromnapos program ismerkedéssel indult, mivel minden évben vannak új résztvevők is. Mi már a harmadik alkalommal voltunk Garamszentgyörgyön. Szombaton, a felvonulást követően, szabadtéri színpadon mutatkoztak be az egyesületek. Énekkarunk és színjátszóink is felléptek, standunknál pedig csevapot és palacsintát kínáltunk. Remek programokon, koncerteken vettünk részt, közben új barátságok és kapcsolatok szövődtek, amelyeket a jövőben is ápolni szeretnénk – mondta Gál Lívia, hozzátéve, a jövőben ők is vendégül látnák a felvidékieket. Egyesületük fontosnak tartja a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatok ápolását.

Az újbezdániak hazafelé tartva egy kis ismeretterjesztő kitérőt is beiktattak, Visegrád nevezetességeit nézték meg.