Ápolják és továbbadják a locsolkodás hagyományát a csúzai fiatalok

0
190

A csúzai fiatalok Fica Jánossal, valamint a Csárdás népi tánccsoport legénytagjaival az élükön húsvét hétfőn felkerekedtek, hogy megöntözzék a lányokat Csúzán és Vörösmarton.

A húsvéti locsolás egy ősi katartikus rítus keresztényiesített formája. Eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták volna a zsidók elhallgattatni, illetve a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

E szokás szerint húsvéthétfőn hajnaltól kezdve a fiúk vízzel, újabban csak illatos kölnivel locsolják meg az ismerős lányokat. Vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték, ugyanis még ötven évvel ezelőtt is elterjedt formájában vödörnyi vízzel locsoltak, vagy az itatóvályúba dobták a lányokat, akik a jeles alkalomra a legszebb ruhájukban pompáztak. A városokban, illetve napjainkban a finomabb formája az elterjedt, amikor illatos parfümféleséggel, locsolóvers elmondásával kell „kiérdemelni” a jutalmul kapott festett hímes tojást.

- Reklám -

A legtöbb faluban már csak mesélni tudnak arról, milyen volt, amikor még vödörnyi vízzel locsolták a lányokat.

Csúzán ezt a fajta locsolást élesztették újjá a Csárdás népi táncegyüttes fiútagjai, valamint a helyi fiatalok. A szervezett locsolkodás itt magas „szintre” fejlődött: a csapatba verődött fiatalok népviseletbe öltözve, lovas szekéren járják végig a lányos házakat zenés kísérettel, és nemcsak Csúzán, hanem Vörösmarton is.

Ez idén is így zajlott, sok fiatal vett részt az akcióban. Fica János és Csicska Norbert is befogta a lovait, így két szekéren utazott a jó hangulatú locsolkodó társaság. A zenéről ezúttal is Kurel Goran gondoskodott, aki harmonikáján húzta a nótát, a mulatóst.

A csúzai lányok már hozzászoktak a húsvét hétfői rituáléhoz, több helyen számítanak is a locsolókra, akiket népviseletbe öltözve várnak, a locsolkodás végén pedig meg is vendégelik a legényeket.

– Nem hagyjuk veszni a locsolkodás hagyományát, amelyet mi élesztettünk föl szülőfalunkban. Ez egy nagyon népszerű program a fiatalok számára, mindenki örömmel vesz részt benne, a kissé idősebbek is, akik az első szervezett locsolkodásnak is részesei voltak anno. A legfiatalabbaknál pedig szeretnénk kialakítani az igényt, hogy később majd nélkülünk is gondoskodjanak arról, hogy ne maradjanak szárazon a lányok húsvéthétfő reggelén – nyilatkozta lapunknak Fica János, a Csárdás elnöke, a program szervezője.

A locsolkodás végére megéheztek a fiatalok, szerencsére megfőtt a bab a csúzai ifjúsági házban, ahol tovább folytatódott a társalgás.