Apák „szülési szabadságon”

0
20

Míg nálunk arra a férfira néznek „ferde szemmel”, aki kiveszi a neki járó gyermeknevelési szabadságot, addig Svédországban arra tekintenek így, aki nem él ezzel a lehetőséggel. A törvény adta szabadság nem kihasználásában leggyakrabban anyagi indokok játszanak közre, pedig a nők munkaerő-piaci helyzetét, az esélyegyenlőséget nagyban segítené, ha a gyermekek születése utáni teher, akár a szülési szabadság is megoszlana a szülők között.

Az anyagiakon túl természetesen ehhez a szemléletmódnak is változnia kell, mely szerint kissé furák azok a férfiak, akik hosszabb távon otthon maradnak a gyerekeikkel. 2017-ben ugyan enyhén emelkedett a hazánkban szülési szabadságot kihasználó férfiak száma, de még így is az uniós országok közül nálunk használják ki a legkevesebben ezt a lehetőséget.

Szülési szabadság

Hazánkban a kötelező 98 napos szülési szabadságot (28 nappal a várható szülés előtti naptól számolva, 70 nappal a szülés utánig) csak az anya veheti ki. A 70. naptól a gyerek 6 hónapos koráig már a szülők dönthetnek, hogy az anya vagy apa használja-e ki. Ugyanúgy dönthetnek a 6. hónap után járó gyereknevelési szabadság kihasználásáról is, amit egyikük vagy másikuk vesz ki teljes egészében, de meg is oszthatják, a lényege, hogy ezt a maximum 8 hónapos időszakot a gyerek nyolcéves koráig használhatják ki.

Tavaly több mint 110 ezer fő volt szülési szabadságon, ebből 2217 férfi.

Svédország

Svédországban már 1974-ben bevezették a megosztott szülési szabadság lehetőségét. Mára annyira elterjedt lett ennek az igénybevétele az apák részéről, hogy időnként több férfit, mint nőt lehet látni a parkokban, játszócsoportokban gyerekeikkel. Svédországban a szabályozás szerint a szülőknek 480 nap (16 hónap) gyermekgondozási szabadság jár, melynek szinte teljes ideje alatt fizetésük 80%-át kapják (390 napig). A 16 hónapnak legalább egy részét (minimum 3 hónapot) kötelezően igénybe kell venniük az apáknak, amit egészen a gyerek 8 éves koráig megtehetnek. Egyébként sem kötelező a szabadságot egyszerre kivenni, a 480 napot el lehet osztani időben is, de a szülők akár egy időben is kivehetik. Így a legtöbb apa számára inkább az a kérdés, hogy milyen hosszú legyen az az idő, amit munkahelyétől távol tölt. Többnyire 3-9 hónapot maradnak otthon.

De Svédország még ennél is tovább akar menni, a kormányzó szociáldemokrata koalíció felvetette, hogy az apáknak kötelező legyen a gyermeknevelési szabadság felét kivenni, vagyis a gyereknevelés felelőssége egyenlő arányban nyugodjon a szülőkön.