Anyák napi rendezvények a drávaszögi falvakban

0
33

Laskón, Várdarócon, Kopácson és Újbezdánban is alkalmi műsorral és virággal köszöntötték az édesanyákat. A rendezvényeket helyi kultúregyesületek szervezték, a gyerekek bevonásával.

Az édesanyáknak – legalábbis az írásos feljegyzések szerint – már az ókori Görögországban ünnepségeket rendeztek. Eredetileg az istenek anyja, Rhea tiszteletére gyűltek össze az emberek, aztán vele együtt az édesanyákat is köszöntötték.

Az anyák napját világszerte számon tartják és ünneplik, igaz, nem azonos időpontban. Magyarországon minden évben május első vasárnapján, Horvátországban pedig május második vasárnapján köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat.

Egyesületeink minden évben különös figyelmet szentelnek az anyák napjának, többnyire zenés-verses rendezvénnyel mondanak köszönetet nekik.

Kopácson az Arany János Kultúregyesület a helyi óvodásokkal és iskolásokkal együttműködve tartott ünnepi műsort az édesanyák tiszteletére. Az előadás végén – az ottani HMDK-alapszervezet hozzájárulásával – virágokkal köszönték meg az anyukáknak és a nagymamáknak a törődést és a szeretetet.

Sok-sok vers, dal szól az anyák szeretetéről, tiszteletéről. Ezek közül hallhatott többet a közönség Várdarócon, ahol a Várdaróc Magyar Kultúregyesület tartott ünnepséget a helyi óvodások és iskolások bevonásával. Az előadás után a gyerekek itt is egy-egy szál rózsát adtak az ünnepelteknek.

Laskón a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület szervezett anyák napi rendezvényt, ahol az iskola alsós tanulóit vonták be a programba. Az ünnepségre a központban lévő közösségi házban került sor, sokan voltak kíváncsiak gyerekeik, unokáik fellépésére.

Az újbezdáni művelődési egyesület a falu kultúrotthonában tartotta meg szokásos anyák napi rendezvényét, minden édesanyát, nagymamát, dédnagymamát és érdeklődőt várt. Felköszöntötték a falu legidősebb édesanyáját is, a 97 éves Szloboda Annát. A rendezvény keretében egy kiállítást is megnyitottak, magyarországi és hazai amatőr festők képeit állították ki. A program kultúrműsorában szavalatok és dalok hangzottak el, az újbezdáni egyesület kórusa és tamburazenekara közreműködésével. Az eseményt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is megtisztelte jelenlétével.