Antall Józsefre emlékeztek a zágrábi magyarok

0
662
antal_jozsef-koszorúzás

A múlt héten Antall József születésének 84. évfordulója alkalmából gyűltek össze a zágrábi magyarok a horvát fővárosban álló mellszobránál, a róla elnevezett utcában. Koszorúzási ünnepséggel emlékeztek meg a néhai magyar miniszterelnökről.

Antall József, Magyarország kommunizmus utáni első szabadon választott miniszterelnöke 1932. április 8-án született.

Haláláig a horvát és a magyar nép közötti barátságért, a két ország kapcsolatainak előmozdításáért dolgozott, és kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a független horvát állam megteremtésének rendkívül nehéz időszakában Zágráb humanitárius és diplomáciai segítséget kapjon. Ő volt az első magyar miniszter, aki – noha ez a kijelentése nagy vihart kavart – azt mondta, hogy ő „lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke”.

A horvát főváros hatóságai tiszteletére utcát neveztek el Antall Józsefről, majd az utca közepén 2002-ben egy szobrot emeltek neki.

A múlt héten immár 14. alkalommal gyűltek a szobor köré a zágrábi magyarok. Az ottani magyar szervezetek és a zágrábi magyar nagykövetség képviselői közösen rótták le tiszteletüket a néhai magyar miniszterelnök emléke előtt.

antal-koszorúzásA megemlékezésen Zágráb város Magyar Kisebbségi Önkormányzatának a titkára, Szekeres Péter és Szekeres-Rukavina Anna, az önkormányzat tagja olvasták fel Csóti György egykori zágrábi magyar nagykövet emlékezését Antall Józsefre. Majd sorra helyezték el a tisztelet koszorúit: Magyar József nagykövet a zágrábi magyar külképviselet, Sokcsevits Dénes igazgató a Zágrábi Magyar Intézet, Balázs Piri Zoltán elnök  Zágráb város Magyar Kisebbségi Önkormányzata, Szabó Margit elnökhelyettes az Ady Kör, Litvay Tibor a HMTMT és Balázs Piri Ida a Zrínyi Miklós Cserkészcsapat nevében.

Az eseményen jelen volt még Mate Granić egykori horvát külügyminiszter, Naco Zelić volt budapesti horvát konzul, Ljilja Vokić volt oktatási miniszter, valamint Željko Zaninović a zágrábi polgármesteri hivatal képviseletében.