Annyi a szegény Horvátországban, mint ahány lakosa van Zágrábnak

0
186
Belfold-szegenyseg

 

A Horvát Statisztikai Hivatal legújabb adatai szerint Horvátország lakosságának az ötöde, vagyis több mint 880 ezer ember szegénységben él. Ahhoz, hogy valaki ne tartozzon a szegény kategóriába, egyedülállóként minimum 2100 kúnát kell keresnie havonta, míg egy négytagú család havi jövedelmének legalább 5000 kúnának kell lennie. Az egydülállóknak a legnehezebb – írja a Glas Slavonije – , mert például egy 2100 kúnás havi jövedelemből, miután kifizetik a legalább 700 kúnás rezsiköltséget, 1400 kúna marad, ami 45 kúnát jelent naponta, ebből kellene öltözködniük, élelmiszert vásárolniuk, utazni stb., amit igencsak nehéz kivitelezni, de ők ezek szerint még nem tartoznak a szegények közé. Okkal tehető fel a kérdés, hogy vajon hogyan tud a horvát polgárok 20,6 százaléka megélni ennél kisebb jövedelemből.
Évről évre nő a kiskorúak száma is a szociális segélyből élők kategóriájában, így míg 2009-ben 77 295-en voltak, addig egy évvel később már 81 433-an tartoztak ide (5,4 százalékos növekedés).
Így miután az Unió tagjai leszünk, a legszegényebbek közé fogunk tartozni, a helyzet csak Romániában és Lettországban rosszabb.