Angyalok dobókockával

A MART Egyesület Zentára készül

64

A MART Egyesület, a Hagyományok Háza partnereként Kárpátalja és Erdély után Délvidéken szervez foglalkozásokat december első két napján. Az advent előestéjére tervezett program részleteit Sevella Zsuzsanna, az Egyesület vezetője osztja meg az érdeklődőkkel.

„A MART Egyesület, a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a nevéből adódóan, a régióban lát el feladatokat a Hagyományok Háza Hálózat keretein belül, emellett a Nemzeti Művelődési Intézet partnereként is aktívan tevékenykedik. Az Egyesület fő célja a népművészet éltetése, s továbbadása az ifjabb nemzedéknek. Az ifjúsági és a felnőtt korosztállyal egyaránt aktívan foglalkozunk, emellett a speciális szakmai programok mellett az úgynevezett ’laikusok’ felé is nyitunk: a népművészeti mozgalom társadalmi népszerűsítését is feladatunknak tekintjük. A palettánkon, a teljesség igénye nélkül kiállítások, szakmai napok, workshopok, tanfolyamok szerepelnek.

Délvidékre készülünk, s olyan munkatervvel indulunk, ami a Vajdaságban élő, népművészettel foglalkozók módszertanába beépíthető. Tarsolyunkban lesz az Egyesületünk specialitása a MintaKINCStár program, ami a népművészeti motívumokat játékos módon dolgozza fel, és ismerteti meg a résztvevőkkel.

Az említett munkatervvel már eljutottunk Kárpátaljára és Erdélybe, így nagy várakozással tekintünk a december 1-2. között szervezett vajdasági utunk elé. A műhelymunkának a Zentai Városi Múzeum ad otthont. A vendéglátóink kérésére az adventi ünnepkörhöz kapcsolódunk, bútorfestő mintákkal, ajándékkísérőkkel, fehérhímzéses motívumokkal díszített képeslapokkal, játékkészítéssel készülünk, de az egybegyűltek alkotó munkájára is számítunk.

Az egyik nap délutánján a MintaKINCStár játékaival lesz egy interaktív foglakozás felnőtteknek, amin a különböző játéktípusokat próbálhatják ki a résztvevők, s a termékeket is megtekinthetik, illetve megvásárolhatják. Másnap két blokkot – a délelőttit a felnőtteknek, a délutánit a családoknak – tervezünk. A családi játékos programra mindenkit szeretettel várunk. A tapasztalataink szerint az utóbbin az óvodásoktól a nagyszülőkig sokan vesznek részt, s a beosztást is ehhez igazítjuk. Az egyszerűbb feladatokkal a kicsiket szólítjuk meg, másokkal a ’homo ludenst’ a játékos felnőtteket vonjuk be a közös munkába. Célunk, hogy amellett, hogy a népi motívumkincset ismertessük meg az egybegyűltekkel, az egyéni képességeket is fejlesszük. Minden bizonnyal – karácsony közeledtével – az angyalkamotívumos ’dobj és rakj’ játék is felkelti a vendégek érdeklődését. Dobókockával játsszák, és az angyal formáját, szárnyait lehet interaktív módon teljessé tenni.”