Andócsi János marad az eszéki magyar iskolaközpont igazgatója

0
505

Folytathatja intézményvezetői tevékenységét Andócsi János, aki újabb öt évre kapott igazgatói megbízatást a horvátországi magyarok „csúcsintézményében”.

Az eszéki székhelyű Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központot 1999. szeptember 28-án avatta föl Göncz Árpád, Magyarország akkori köztársasági elnöke és Zlatko Mateša, a Horvát Köztársaság akkori miniszterelnöke. A központ alaptevékenysége a horvátországi magyar gyerekek anyanyelven történő óvodai, általános és középiskolai oktatása-nevelése, de közművelődési, gazdasági, sport- és egyéb tevékenységekkel is foglalkozhat a horvát törvényekkel összhangban. Az intézmény azóta kiegészült a régen várt kollégiummal is.

Az iskolaközpont – fő tevékenysége mellett – számos kulturális, szakmai és művészeti programnak ad otthont, a falai között tanuló diákok pedig különféle szakkörök közül választhatnak. Az intézményről sokat árulkodnak tanulóinak az eredményei is, hiszen jól szerepelnek az országos versenyeken, illetve mind a hazai, mind a magyarországi egyetemeken is helytállnak.

Az előző négyéves ciklust követően egy-egy évre hosszabbították meg a régi-új igazgató kinevezését, hiszen mivel rendhagyó, komplex intézményről van szó, ami négy intézményt egyesít magába (óvoda, általános és középiskola, valamint kollégium), alapszabály-módosításra volt szükség. Az oktatási minisztérium ezúttal azonban már 5 évre nevezte ki Andócsit az eszéki magyar iskolaközpont élére.

– Úgy gondolom, hogy egy olyan korszak van mögöttünk, amelyre méltán lehetünk büszkék. A diáklétszám is nőtt, de ezen továbbra is dolgozni fogunk. Fontos számunkra a jó kapcsolat a szülőkkel, a vegyesházasságokban élőkkel is ezt szeretnénk elérni, hogy belássák, nem hátrány, hanem előny, ha valaki magyarul tanul, hiszen számos példával rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy az intézményünkben végzett diákok könnyebben érvényesülnek, mint azok, akik horvát iskolákban tanultak. Munkatársaimmal együtt az a célom, hogy központunk, a többi magyar tanintézménnyel szorosan együttműködve, a horvátországi magyar oktatás zászlóshajója legyen – nyilatkozta lapunknak az újraválasztott igazgató.