„Andócsi János, az MTI horvátországi tudósítója jelenti”

353
IMG_8286

A Magyar Távirati Iroda a világ egyik legrégebbi hírügynöksége, 1881-ben alapította két magyar országgyűlési tudósító. Már ugyanabban az évben felállítja brassói, fiumei, kolozsvári, nagyváradi, pécsi, szegedi, sepsiszentgyörgyi, eperjesi, zágrábi és bukaresti ügynökségeit. Egy évvel később pedig a magyar kormány félhivatalos tudósítójává válik. A távirati iroda egyre növekvő jelentőségét mutatja az is, hogy 1882 augusztusában a bécsi hírügynökség értesíti a lapok szerkesztőségeit, hogy július elsejével megszünteti budapesti fiókját.

Az elmúlt 133 év alatt a távirati iroda arculata sokat változott, külföldi kapcsolatrendszerét és tudósítói hálózatát folyamatosan bővítette és bővíti ma is, hogy a sajtót/médiát minél több friss hírrel lássa el. Magyarország és a világ eseményeit „szállítja” megrendelőinek. Naponta 500–600 hírt ad ki. Páratlan méretű külföldi tudósítói hálózattal rendelkezik, és a nap 24 órájában küld beszámolókat a világból.

Ennek a hálózatnak a tagja Andócsi János is, aki január 1-től az MTI horvátországi tudósítója. Andócsi több éves újságírói tapasztalattal rendelkezik. Történelemtanárként jól ismeri mind Horvátország, mind pedig Magyarország történelmi, politikai helyzetét, geopolitikai erőterét, tisztában van a  kétoldalú kapcsolatok jelenlegi állásával, ami pedig a legfontosabb, hogy a horvátországi magyarsággal kapcsolatos eseményekről első kézből tud naprakészen tájékoztatni.

 

{fcomments}