„Amit a határok elválasztanak, a búza összehozza”

60

A HMDK Gazdaköre és a Somberek és Környéke Gazdakör az eszéki és martonvásári kutatóintézetek támogatásával búzafajta-bemutatót szervezett a határ mindkét oldalán, a magyarországi Sombereken és a drávaszögi Karancson is. A projekt célja, hogy Magyarországon a horvát, Horvátországban pedig a magyar búzafajtákat népszerűsítse a termelők körében.

A fajtabemutató keretében olyan nemesítéseket mutattak be, amelyek a hagyományos fajtáknál alkalmazkodóbbak a változó időjárási feltételekhez, és magasabb termésbiztonságot adnak.

A bemutató drávaszögi helyszíne a karancsi Szabó Gazdaság búzatáblája volt Karancs és Kő határában, ahol a magyarországi szakember baranyai és szlavóniai termelőkből álló hallgatóságának elmondta, ha az új búzafajták megkapják az intenzív technológiai elemeket, várhatóan hozzák is a hektáronkénti tíz-tizenegy tonnát, így megtérül a befektetés.

A fajtabemutató résztvevőit Szabó Attila, a HMDK Gazdakörének elnöke köszöntötte. Az eseményen ott volt Horváth Zoltán, a magyarországi Baranya vármegye főispánja, Romeo Jukić, az Eszék-Baranya megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főosztály vezetője, Magdó János eszéki magyar főkonzul és Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.

– Amit a határok elválasztanak, a búza összehozza – fogalmazott Horváth Zoltán, kifejezve reményét, hogy a jövőben több hasonló programra is sor kerül. 

Romeo Jukić arról beszélt, az éghajlatváltozást ugyan senki sem tudja megakadályozni a határon túli kapcsolatok által, de megosztva tudásunkat és tapasztalatainkat könnyebben alkalmazkodhatunk hozzá.

Magdó János gratulált a HMDK Gazdakörének, amely, mint mondta, kapcsolatot ápol nemcsak az anyaországi, hanem egyéb határon túli gazdaszervezetekkel is, ezáltal valósítva meg a nemzet egységét.

Jankovics Róbert arról beszélt, hogy az a politikai stabilitás Zágrábban, amelyet az itteni magyar közösség parlamenti képviselőjeként ő is biztosít, feltétele volt annak, hogy Horvátország is a schengeni övezet részévé váljon másfél évvel ezelőtt, amely nélkül sokkal körülményesebben valósulhatnának meg az olyan határon átnyúló projektek, mint a mostani búzafajta-bemutató.