Amikor elhunyt szeretteinkre emlékezünk

0
238
11-krizantem

Október végén, november elején elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Mindenszentek előtti napokon a legtöbb ember ellátogat a temetőbe, rendezi a sírokat, virágokat ültet. Ebben az időszakban van a krizantém legfőbb szezonja, most ez a virág uralja a boltokat és a piacokat is.

Halloween, mindenszentek, halottak napja
Egymást követő három ünnepről van szó, amelyek mindegyike az elhunytakkal van kapcsolatban. A halloween nálunk a legfiatalabb ünnep, a tengerentúl régi és nagy hagyománya van. Mindenszentek (november 1.) előestéje, halloween a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája. Az egyik legrégibb ünnepről van szó, amelynek évszázados történetisége kevéssé ismert a mi tájainkon.
Sok évszázaddal ezelőtt a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén kelták éltek. Október 31-én, miután a termést betakarították és a hosszú, hideg télre elraktározták, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, és tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Amikor eljött a reggel, a papok minden családnak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak. Ezek a tüzek tartják melegen az otthonokat, és űzik ki a gonosz szellemeket – állították.
Ma a halloweent elsősorban az angolszász kultúrákban ünneplik, ilyenkor a gyerekek maskarába öltözve járják a környéket és édességet gyűjtögetnek. Bár nálunk még nincs túl nagy hagyománya, egyes helyeken beöltöznek a gyerekek.
A római katolikus egyház 835-ben november 1-jét mindenszentek ünnepének nevezte ki. Később az egyház november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nyilvánította. Tűzgyújtással, felvonulással ünnepelték, az emberek beöltöztek szenteknek, angyaloknak és ördögöknek. Ezek a napok a halottakra való emlékezés halk ünnepei nálunk. Mindenszentek napján a holtak lelki üdvéért gyertyát gyújtunk a sírokon.
A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért régen a számukra is megterítettek. Kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra.

Krizantém, az ősz virága
Mivel a krizantém számos változata mindenszentek, halottak napja tájékán nyílik, és vágott virágként, vázában kiemelkedően jól (akár 2–3 hétig) tartja állagát, nálunk leginkább temetői növényként ismert. A fehér krizantém látványa tényleg a temető hangulatát idézi fel. A ragyogó színvilágú és változatos alakú krizantém a lakás, a kert, a munkahely pompás dísze, a vágott krizantém pedig bárkinek átnyújtható.
A krizantémtermelők számára a mindenszentek előtti hét a csúcsot jelenti az értékesítés szempontjából. Idén már néhány hete ott vannak a hipermarketekben és a piacokon a vágott és a cserepes fajták. Az üzletekben mindig is alacsonyabb árakon kínálják a virágot, és habár ezek minőségben elmaradnak az őstermelőkéitől, az olcsóbb (10-40 kúna) lehetőséget sokan nem hagyják ki. Az eszéki felsővárosi piacon a cserepes krizantémokat 20-50 kúnáért árulják, míg a cserepes-labdás fajtákat ennél kicsit magasabb áron, 40-60 kúnáért. A mécsesek ára 5 és 12 kúna között mozog.