Amikor a megmagyarázhatatlant próbálják megmagyarázni

130
PA130031

Havi több mint 50 000 kunás nettó jövedelme mellett Sóját a kiváltságos, 10 ezer kúnás nyugdíj is várja

 

Múlt heti lapzártánkkal egy időben a Jutarnji listnek adott interjújában Sója azt nyilatkozta, azért ment el nyugdíjba, mert nem tudta, sikerül-e újra megnyernie a választást. Szóval minden MESZ-es hazug híreszteléssel szemben, a Medgessy-, Gyurcsány- és Kosor-kormány általi anyagi támogatás mellett is Sója úgy gondolta még novemberben is, hogy elveszíti a választást a HMDK-val szemben, ezért jobb, ha minél előbb, mielőtt még jönne egy új kormány, amely megszüntetné a kedvezményes nyugdíjakat, nyugdíjba vonul. És ezt meg is tette, saját elmondása szerint 2011 novemberében.

Mi ezzel a gond? – kérdezhetnék egyesek.

Legalább két dolog.

Az első: Ellentmondásba keveredtek önmagukkal! Sója annyira félt a vereségtől, hogy amint kiírták a december 4-ei választásokat, azonnal (kedvezményes) nyugdíjba vonult, Juhász pedig december 8-án azt nyilatkozta, hogy ő fölényes győzelemre számított! Azt hitte, elsöprő győzelmet arathatnak, megszerzik a szavazatok kétharmadát? Ebben az esetben inkább Sójának hiszünk, mert a MESZ most sem nyer, ha nincsenek a nyugat-szlavóniai megyék, amelyekben ezek szerint Sója már nem nagyon bízott…

A második: Mindezt titokban tartották! Miért nem mondták el a MESZ-ben a választások előtt, hogy Sója nyugdíjba vonult, és hogy valójában egy nyugdíjas státusú személyt jelölnek képviselőnek? Ezt azoknak, akik a magyar szavazólapot kérték, joguk lett volna tudni. Ez egyértelmű átverése és lenézése a horvátországi magyar választóknak. És eléggé valószínű, hogy sokaknak a döntésére is kihatott volna ez az információ. Ami az ennnyire kiegyenlített erőviszonyok esetében Sója vereségét is eredményezhette volna. Persze ezt a MESZ-ben is tudták, ezért becsapták az embereket, régi jó szokásuk szerint.

Mint ahogy az is elfogadhatatlan, hogy Sója a mai napig nem számolt be a közvéleménynek bevételeiről, velem ellentétben, aki megtettem ezt a választások előtt. Az én „ügyemet” a MESZ-hírmondó firtatta a választások előtt, de Sójától – micsoda meglepetés! – ezt nem kérték számon.

Sója bevételei: havonta több mint 50 ezer kúna, plusz 180 000 kúna a választási győzelemért!

Sója egészen nyugodtan hátradőlhet, és röhöghet a markába. Neki sikerült. Mindenkit átvert. Ő magának bebiztosította a parlamenti képviselői kedvezményes nyugdíjat, habár megmaradt képviselői státusa. A mindössze 145 szavazatnyi különbségnek köszönhetően havonta 15-16 ezer kúna a fizetése. De fedezik utazási költségeit, lakásának a bérleti díját, emellett jár neki havi 31 833 kúna ún. működési költségként. Tiszteletdíja a járásban havi nettó 2500 kúna, itt „volontőrként” elöljáróskodik. Így tehát havi bevételei meghaladják az 50 000 kúnát! Ja, hogy el ne felejtsem, a választási győzelemért Sója 180 000 kúnával lett gazdagabb. Míg ellenfele (a szavazatok 48,47 százalékáért) csupán 27 000 kunát kap majd választási költségként. És még bebiztosította magának a kedvezményes nyugdíjat is. Ó idők, ó erkölcsök! És ennek a dúsgazdag embernek jogában áll még a nem kis anyagi problémákkal küszködő kisebbségi szervezetek sorsáról is dönteni!

Mi is történt valójában? Mi várható?

Juhászék egyértelműen nem számítottak arra, hogy az új kormány komolyan gondolja, és sürgősen beterjeszti a nyugdíjtörvény módosítását, arra pedig különösen nem, hogy maga a horvát parlament elnöke hozza nyilvánosságra azon képviselők nevét, akik visszaéltek a helyzetükkel. Igy Sója neve is a „szégyenoszlopra” került. És ez nem a HMDK-nak köszönhetően történt, ezért most meszeseink tanácstalanok. Tudniillik nincs kit támadni, mocskolni, rágalmazni. Csak annyit írtak, hogy „törvényes volt az ügy”. De hát ezt senki sem vitatta, ám a parlament elnöke is arra kérte a választókat, hogy ők ítélkezzenek ezen törvényes átverés ügyében a képviselők felett. És most magyarázhatja Sója és a MESZ a Horvát Baranya Rádiónak, a Glas Slavonije és a Jurtarnji list újságírójának, illetve másoknak, hogy mennyire etikus és megérdemelt a havi 50 ezer kúnás bevétel, 68 éves képviselőnk jövőbeli, mintegy 10 ezer kúnás nyugdíja – tulajdonképpen magyarázza a megmagyarázhatatlant! Merthogy a horvátországi magyar nyugdíjasok ma siralmas körülmények között élnek, havi járandóságuk jó, ha eléri az 1000 kúnát (a mezőgazdasági nyugdíj még ennél is kisebb). A helyzet annyiban lett kellemetlenebb Juhász számára, hogy ő már egészen biztosan nem kaphatja meg a parlamenti nyugdíjat, és így már nem is annyira érdekes a parlamenti képviselői mandátum átvétele. Pláne nem mindjárt az elején. Meg hát akkor, ha átvette volna mindjárt a mandátumot, a HMDK-nak adott volna igazat, amelynek a képviselői a kampány során felhívták a választók figyelmét erre a szándékukra. Juhászék abban bíznak, hogy a Kosor-kormány után majd a Milanovic-kormány is tömni fogja a MESZ-t pénzzel. Hogy így lesz-e, majd meglátjuk. Egyelőre nem úgy tűnik…