Amerikai mélytengeri kutatóhajó a dél-horvát Adrián

0
304
HERCULES_ISTRAZIVANJE1-0608.1

A Hercules nevű amerikai mélytengeri kutatóhajó XVII-XVIII. századi hajóroncsokat, vasmacskákat és kerámiatöredékeket talált Horvátország déli tengerpartja közelében, Molunat és Cavtat között.

Az amerikai tengeri archeológiai kutatások szervezete, az RPM Nautical Foundation nonprofit szervezet, amely mélytengeri feltárásokat végez a mediterráneumban. Most először kezdtek kutatásokat Horvátországban, a Dubrovniktól délre eső tengerfenéken és 90 méter mélységben máris találtak XVII-XVIII. századi fa hajóroncsokat.

A Hercules a legkorszerűbb technikával felszerelt tengeralattjáró kutatóhajó, egy űrhajóhoz hasonlítható, föl van szerelve monitorokkal, kamerákkal, szonárral, vagyis hanglokátorral és robotkarokkal, amelyekkel akár 1000 méter mélységben is tud tapogatni, és fölhozni a felszínre a talált tárgyakat.

A Hercules a szonárral egy hét alatt tíz olyan tengeralatti körzetet térképezett fel a dél-horvátországi Adrián, ahol komoly értékek lehetnek a fenéken. Így jutott a szakemberek tudomására a három évszázados fa hajóroncs 90 méter mélységben és a kerámia edények. Ezekből néhányat kiemelt a robot, így a régészek pontosan meghatározhatják korukat.

Cavtatnál 1806-ból származó elsüllyedt hajóra, vasmacskákra és két hosszú ágyúcsőre bukkantak. A szakemberek megállapították, hogy a XIX. század elején, a napóleoni háborúk idején ezen a tengerszakaszon ütközött meg a francia és az orosz hadiflotta, s a véres csata elsüllyedt emlékei pihennek a tengerfenéken.

A Vecernji List című zágrábi napilap megírta, hogy az amerikai szakemberek együtt dolgoznak a horvát vízalatti régészet központjával, amely Zadarban van, munkájukat támogatja az UNESCO és a horvát kulturális tárca.

Jeffrey Royal, az egyik kutató elmondta, hogy az akció célja: segítséget nyújtani az államoknak, hogy megvédjék vízalatti régészeti örökségüket. Így kutattak már Spanyolországban, Cipruson, Olaszországban, Marokkóban, Máltán, Albániában és Montenegróban.