Alsóőri konferencián a kórógyi nyelvhasználatról

74

Az ausztriai Imre Samu Nyelvi Intézet rendezésében került sor a Kulturális sokszínűség: oktatás és jövő című konferenciára, ahol a horvátországi Glotta Nyelvi Intézetet dr. Lehocki-Samardžić Anna képviselte.

A tudományos konferenciára a Magyar Tudomány Ünnepe hónap keretében került sor a burgenlandi Alsóőrön, ahol ausztriai, szlovéniai, magyarországi és horvátországi magyar nyelvészek és kutatók tartottak előadásokat.

A konferencia központi témája a határon túli közösségek oktatási helyzete és jövőképe volt. Horvátországot dr. Lehocki-Samardžić Anna nyelvész, az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék egyetemi tanára és a Glotta Nyelvi Intézet vezetője képviselte, aki a kórógyi általános iskola nyelvhasználati szokásairól készített kutatásának eredményeit mutatta be a konferencia résztvevőinek.

– A pénteki konferencián egy szociolingvisztikai témáról, a kórógyi nyelvhasználat sajátosságairól beszéltem, azon belül pedig a legfiatalabb korosztály nyelvhasználati szokásairól. Korábban felvett hanganyagokból is ismereteket szereztem a témáról és annak bizonyos mozzanatairól, de most egy szociolingvisztikai felméréssel szerettem volna kiegészíteni. Ennek kapcsán ellátogattam a kórógyi iskolába is, ahol a legkisebbekkel (alsó tagozaton) való táncfoglalkozáson vettem részt, amit külön köszönök Vujić Daniellának, Siklósi-Bogyó Máriának pedig a hasznos beszélgetésért vagyok hálás. Megfigyelhettem, hogy a gyerekek kiválóan bírják mindkét nyelvet, és azt is, hogy az identitás megőrzésére külön hangsúlyt fektetnek az ottani pedagógusok. Az iskola egész területén erős a kétnyelvűség, ami az iskola nyelvi tájképében is jelen van – tudtuk meg dr. Lehocki-Samardžić Anna nyelvésztől.

A horvátországi magyar nyelvész egy komplexebb szociolingvisztikai felmérést is tervez, amit újabb iskolalátogatások fognak segíteni és azok eredményei alátámasztani. Mindezt a kisebbségi nyelvhasználat helyzetének és jövőképének feltérképezése érdekében.