Állampolgársági eskütétel: Wetzel Tamás is részt vett a pénteki aktuson

164
PA141164

ESZÉK – Pénteken ünnepélyes keretek között tíz személy tette le a magyar állampolgársági esküt, az aktust jelenlétével tisztelte meg Wetzel Tamás miniszteri biztos és Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője is.


Eszéken immár az ötödik eskütételre került sor pénteken, amely egy kissé rendhagyó is volt, hiszen anyaországi rangos vendégek is részt vettek az eseményen.

A pénteki alkalmon tíz személy kapta meg magyar anyakönyvi kivonatát dr. Tuska Enikő zágrábi magyar konzultól. Az eseményen jelen volt Wetzel Tamás miniszteri biztos, Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, valamint Jakab Sándor és Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, illetve ügyvezető elnöke is.

 

Az eskütételt már hagyományosan egy rövid alkalmi műsor előzte meg, amelyben szavalat, népdal és népi tánc is helyet kapott. Az eskü szövegének elmondása után mindenki átvette hivatalos dokumentumait, majd a konzul asszony gratulált az új magyar állampolgároknak. Wetzel Tamás miniszteri biztos egy apró ajándékkal kedveskedett mindenkinek, majd pedig röviden szólt az egybegyűltekhez.

 

– Nagyon szép és megható volt az eszéki eskütétel, örülök, hogy meghívást kaptam erre az eseményre. A horvátországi magyaroktól folyamatosan érkeznek a kérelmek, meglepetésként is ért bennünket a létszámhoz képesti nagy érdeklődés. Ez mindenképp elismerésre méltó dolog, hiszen ebből is látszik, hogy az itteni magyarok valóban megmaradtak magyarnak, és őrzik hagyományaikat – mondta el az eskütételt követően a miniszteri biztos.

A pénteki eskütétel után pezsgővel koccintottak a résztvevők.