Alakulóban a horvátországi magyar borászok egyesülete

315

Az egyesület, melyhez minden horvátországi magyar borász csatlakozhat, egységesen képviseli majd érdekeiket mindkét országban.

Az esemény előzménye, hogy a múlt hónapban a magyarországi és határon túli magyar borászok aláírták a II. Kárpát-medencei Borszerződést a borvidékek és borkultúra fejlesztése céljából. A budapesti összejövetelen megalapították a Külhoni Magyar Borászok Egyesületét, ahol a horvátországi magyar borászokat a csúzai Pinkert Krisztina képviselte. A megalakuláskor felvetették, hasznos volna, ha minden tag regionális magyar borászegyesületet hozna létre.

Ezt követően Pinkert Krisztina egyeztetett a horvátországi magyar borászokkal. A tanácskozás résztvevői elhatározták, hogy megalakítják a Horvátországi Magyar Borászok Egyesületét.

– Az egyesület partnere lesz a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének, működésének célja pedig, hogy egységesen képviselje régiónk érdekeit a hazai és magyarországi állami szerveknél, valamint a Kárpát-medencei magyar borászegyesületnél – nyilatkozta lapunknak a csúzai borász.

Hozzátette, a bejegyzés folyamatban van, és ezúton is felhívná a horvátországi magyar szőlészek, borászok figyelmét a csatlakozási lehetőségre, mely nem függ a gazdaság méretétől.

Minden érdeklődőt arra kér, csatlakozási szándékát e-mail-ben jelezze (kristina@pinkert.hr), az érdeklődőknek jelentkezési űrlapot kell kitölteniük, amit elektronikus úton kapnak meg.

Krisztinától azt is megtudtuk, első összejövetelükön szó volt egy hamarosan sorra kerülő látogatásról is: a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének képviselői és Gál Péter, a budapesti Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára egy Kárpát-medencei túra keretében régiónkba is ellátogatnak, melynek során a horvátországi borászegyesület tagjai beszámolhatnak a régió helyzetéről, működéséről, problémáiról, illetve megbeszélhetik a jövőbeli együttműködést.