Aktív volt a hétvégéjük a Belovár-Bilogora megyei magyar egyesületeknek

0
27

A Grubišno Polje-i Magyarok Közössége a hétvégén a horvát győzelem és hálaadás napja alkalmából rendezett programon vett részt, valamint a Belovári Magyarok Egyesületével közösen a szentborbási (Magyarország) horvát rendezvényen vendégszerepeltek.

Grubišno Polje településről sokan részt vettek a Vihar hadműveletben (1995. augusztus 4.), éppen ezért ma büszkén emlékezik az ottani közösség ezekre a nehéz napokra.

Augusztus 5-én, a győzelem és hálaadás napján a Bar nevezetű kirándulóhelyen ünnepeltek, a rendezvényre közel félezren gyűltek össze. Ott voltak a Grubišno Polje-i Magyarok Közösségének tagjai is, akik a magyar gasztronómiát mutatták be a rendezvényen, standjukhoz mindenkit szívesen vártak egy tányér paprikásra.

Egy nappal később, augusztus 6-án a magyarországi Szentborbáson vendégeskedtek a Grubišno Polje-i magyarok, valamint a Belovári Magyarok Egyesületének tagjai. A 6. Horvát Nyári Ifjúsági Fesztiválon vettek részt, melyet a sellyei horvát önkormányzat szervezett. A programnak a Duna-Dráva Nemzeti Park adott helyet, ahol a horvátországi magyar és a magyarországi horvát kisebbség adott ízelítőt egymásnak saját gasztronómiai, valamint néptánc- és  zenei kultúrájából.

Farkas Anita, a Belovári Magyarok Egyesületének elnök asszonya lapunknak nyilatkozva elmondta, büszkén képviselték magyar közösségüket, valamint térségüket, Belovár-Bilogora megyét is.