Đakovački vezovi ivanovci magyar népi táncosok részvételével

185
ivanovci-kultr-2

Đakovo – Hazánk legrangosabb hagyományőrző-kulturális rendezvényén, a sorrendben 45. „Đakovački vezovin” idén is részt vett az ivanovci, Petőfi Sándor nevét viselő kultúregyesület ifjúsági népi tánccsoportja.

A népi együttesek, hagyományőrző egyesületek Đakovački vezovi (Diakóvári népi hímzések) elnevezést viselő szemléjét 1967 óta minden évben megrendezik. Az ilyen jellegű rendezvények közül az országban ez a legnagyobb és a legrangosabb, ezért a résztvevőknek, fellépőknek előzetes minősítésen is át kell esniük.

A sorrendben 45. rendezvénynek közel négyezer fellépője volt, akik hetven egyesületet képviseltek. Szlavónián és Baranyán kívülről is, az ország egész területéről érkeztek csoportok, de külföldről, a szomszédos országokból is jöttek, hogy büszkén mutathassák meg népviseletüket és táncaikat. A felvonuláson, amit a közszolgálati televízió élőben is közvetített, negyven feldíszített lovas kocsi és 50 lovas is részt vett.

– Az ivanovci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tánccsoportja már több éve rendszeresen részt vesz a Szlavónia szívének is nevezett, egyházi központnak is számító város rendezvényén, idén az ifjúsági tánccsoportunk képviselt bennünket – mondta lapunknak Aleksza Magdolna, az egyesület vezetője.

A rangos rendezvény idén is bővelkedett programokban, a népi táncegyüttesek műsorán kívül koncertek, kiállítások, gasztronómiai jellegű, illetve a régi mesterségekkel kapcsolatos bemutatók is voltak.