Akikért még nem szólt a harang

0
25

Az 1990-es években dúló háborúk során mintegy 40 ezer ember tűnt el a térségben nyomtalanul. A harcokat követően ezen személyek jelentős részét élve vagy holtan megtalálták, ám 11 ezer ember hollétéről évtizedekkel a háború után sem lehet tudni semmit.

A horvát honvédők minisztériuma március elején közzétette a háborúban eltűnt horvát állampolgárok frissített névsorát. A lista alapján Horvátország 1871 eltűnt személy után kutat, közülük 402-ről biztosan tudni lehet, hogy már nem él, de holttestüket nem találják. Ezenkívül az országban mintegy 800 ismeretlen ember földi maradványait sikerült megtalálni különböző tömegsírokban, de mindeddig nem tudták azokat azonosítani. Utóbbiak és az eltűnt személyek között minden bizonnyal jelentős az átfedés, ám megfelelő DNS-minták hiányában azonosításuk igen nehéz. A legtöbben a konfliktus kirobbanásakor, 1991 őszén tűntek el Horvátország keleti részén, főként Vukovár ostromának idején, de sok embernek nyoma veszett az 1995-ös Vihar és Villám hadművelet során is. Az eltűntek többsége horvát nemzetiségű, de 700 horvátországi szerb, 75 helyi bosnyák, valamint 25 horvátországi magyar sorsáról sem tudni semmit. A nyom nélkül eltűnt emberek több mint fele civil. Felkutatásukat, illetve az áldozatok földi maradványainak azonosítását nagyban hátráltatja az, hogy az érintett országok számára nagyon kényes kérdésekről van szó, ezért a nemzetközi szervezetekben vállalt kötelezettségeik ellenére is csak felületesen működnek együtt. Ez leginkább Szerbiára vonatkozik, a bosnyák és a horvát fél ugyanis úgy véli, hogy Szerbia területén számos eltitkolt tömegsír rejtőzhet.

A Balkánon a legtöbb eltűnt személyt Bosznia-Hercegovinában keresik, ott több mint 7000 fő hollétéről nem tudni semmit. A keresett személyek közül a legtöbb a bosnyák férfi, akiknek a boszniai Szerb Köztársaságban veszett nyomuk, de Srebrenica városából, illetve Szarajevóból és környékéről is tűntek el. Koszovóban 1588 embert keresnek a hatóságok, többségében az ország északi részéről eltűnt albánokat, de mintegy 500 szerbnek is nyoma veszett Európa legfiatalabb államában.

Szerbia helyzete kicsit rendhagyó, mivel az ottani nyilvántartásokban olyanok is szerepelnek eltűntként, akiket más országokban is keresnek. Ennek oka, hogy az általuk eltűntnek nyilvánított 1900 személy közül sokan állampolgárságuktól függetlenül a szerb félkatonai szervezetek tagjaként vettek részt a harcokban.