Akik önzetlenül segítenek a rászorulókon

0
208
06-vrskereszt-2

Dárda – A Vöröskereszt Dárdai Járási Egyesülete 1999 óta segíti a rászorulókat, az elmúlt években pedig a Bellyei járás területére is kiterjesztették tevékenységüket. Rengeteg programot szerveznek, és várják az önkéntesek jelentkezését.

 

A Nemzetközi Vöröskereszt a pártatlanság, a semlegesség, az emberiesség, az egyetemesség és az önkéntesség egységes elvei alapján működő nemzetközi segélyszervezet. 19. század végi megalakulása óta megszakítás nélkül háborúban és békében egyaránt tevékenykedik. Horvátországban 1878-ban alakultak az első önkéntes segélyegyletek. Azóta már minden megyében képviseltetik magukat, ezeken belül vannak járási, települési színtű egyesületek is. A Vöröskereszt Dárdai Járási Egyesületét 1999-ben jegyezték be, de már ezt megelőzően is működött a településen önkéntes csoport, csupán addig a pélmonostori szervezethez tartoztak. Amióta azonban önállósodtak, sokkal könnyebben tudnak eljutni a környékbeli rászorulókhoz, és nagyon sok helyen segítettek már.

 

A véradást is ők szervezik

A Vöröskereszt egyik alapelve az önkéntesség, tehát az ide jelentkező aktivisták nem kapnak térítést munkájukért, emberbaráti szeretetből teszik ezt.

– Az egyik legfontosabb feladatunk az elsősegélynyújtás, az ebbéli tudást elősegítő tanfolyamok szervezése. Tavaly ezekből összesen 26-ot tartottunk, külön a fiataloknak, külön az autósiskolásoknak. A tömeges rendezvényeken igyekszünk jelen lenni, és az eszéki kórházzal együttműködve ügyeletet tartunk. Másik fontos feladatunk, hogy véradásokat szervezzünk. Mivel a vér életeket menthet, fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az egészséges emberek ily módon segíthetnek azoknak, akiknek a műtéteknél vérre van szükségük. Ez is önkéntes alapon működik, tehát semmilyen térítést nem kap ezért a véradó. Tavaly összesen 303 egységnyi vért tudtunk gyűjteni – tudtam meg Ivan Hodaktól, a Vöröskereszt Dárdai Járási Egyesületének igazgatójától.

 

166 rászoruló családot segítenek

A fiatalok bekapcsolása az önkéntes munkába nagyon fontos, hiszen sok a rászoruló személy, akik más módon nem jutnak segítséghez. Egyedül élő idősekről, rossz szociális helyzetben élő családokról is gondoskodnak ezek az emberek, akik szabadidejük egy részét feláldozva embertársaik sorsán igyekeznek javítani.

– A segíteni kész fiataloknak tanfolyamokat szervezünk, akik aztán olyan feladatokból veszik ki a részüket, mint a rászorulók feltérképezése, étel- és ruhaosztás, házlátogatások. Körzetünkben, amelyhez a Dárdai mellett a Bellyei járás települései is tartoznak, összesen 166 családról gondoskodunk. Őket étellel, ruhaneművel és a ház körüli teendők elvégzésével tudjuk segíteni, de mivel lehetőségeink végesek, szívesen várunk bármiféle adományt, amit aztán szét tudunk osztani ezek között az emberek között – mondta az igazgató.

Jó lenne, ha minél több ember jutna arra az elhatározásra, hogy felajánlja segítségét a Vöröskeresztnek. Ki önkéntes munkával, ki adományokkal tudna segíteni, hiszen sajnos nagyon sokan vannak környezetünkben az olyanok, akik emberhez nem méltó körülmények között kénytelenek élni.

 

A fiatalokat a segítségnyújtásra kell nevelni

A dárdai Vöröskeresztnek már egy 183 fős ifjúsági szekciója is működik, akiknek folyamatosan fejlesztik a szociális készségét. Felhívják a figyelmüket a különböző függőségek veszélyeire, a különféle betegségekre és a társadalmi problémákra. Jelenleg is keresnek önkénteseket, a munkára bárki jelentkezhet. A segélyszervezet célja, hogy a körzetükhöz tartozó településeken helyi aktívákat hozzanak létre, vagyis olyan önkéntesek csoportját, akik az adott településen tevékenykednének, így hatékonyabbá válhatna például a rászorulók feltérképezése. Országos szinten sajnos ebben a régióban él a legtöbb nehéz szociális helyzetű család, így nagy szükség van a vöröskeresztesek munkájára. Aki úgy érzi, hogy tenni szeretne valamit a környezetében élőkért, felveheti a kapcsolatot a segélyszervezettel, akár telefonon, akár személyesen.

 

Önkéntes véradás Bellyén

A Vöröskereszt Dárdai Járási Egyesülete első alkalommal szervez Bellyén önkéntes véradást, melyre április 16-án, 10 és 13 óra között fog sor kerülni a helyi kultúrotthonban.