Aki az egyszerűsített honosítási eljárásért felel

291
08-wetzel

Múlt csütörtökön Wetzel Tamás miniszteri biztos Horvátországba látogatott, ahol lakossági fórumon válaszolt a résztvevők honosítással kapcsolatos kérdéseire. A miniszteri biztossal a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségénél tett látogatásakor sikerült szót váltanom.

Az egyszerűsített honosítás első kérelmezői már beadták papírjaikat, ezek bekerültek a feldolgozási procedúrába. De a többség még csak a dokumentumok beszerzésénél tart.

Az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetéséért felelős miniszteri biztos, Wetzel Tamás minden környező országba ellátogat, ahol lakossági fórumokon próbál segíteni a helyi magyaroknak a gyakorlati lépéseket illetően.

A törvény gyakorlati bevezetésével és működtetésével kapcsolatos összes feladat az ő hatáskörébe tartozik, ő koordinálja a végrehajtásban résztvevő népes szakembergárdát.

Wetzel Tamás 2001-ben végzett a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem jog- és államtudományi karán, ezt követően négy évig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban dolgozott. Utána a belügyminisztériumban, majd a közigazgatási és igazságügyi minisztériumban különböző szakterületeken látott el feladatokat. Időközben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a migrációs jog PhD-képzését is elvégezte, így 2009-ben megkapta a tudományos fokozatot.

Szimbolikus jelentőség

Wetzel Tamáshoz mindig is közel álltak az állampolgársági ügyek, hiszen erre szakosodott és tapasztalatot is ezen a területen szerzett. Miniszteri biztosként pedig ő felel az egyszerűsített honosítás gyakorlati megvalósításáért.

– Mindig szívemen viseltem ezeket az ügyeket, és a gyakorlati tudás is a rendelkezésemre áll, hiszen négy éven keresztül a bevándorlási hivatalban ezzel foglalkoztam. Ugyanebből szereztem továbbá a PhD-fokozatot is, így a megkeresésre, hogy a jogszabály kodifikálásában és konkrét megvalósításában vegyek részt, igent mondtam. Az Országgyűlés ezzel jogszabállyal egy olyan történelmi lehetőséget adott, amellyel élni lehet. A horvátországi magyarok esetében kevesebb gyakorlati előny származik a magyar állampolgárságból, itt elsősorban szimbolikus-érzelmi jelentősége van a dolognak. De ne feledjük, hogy aki kérelmezi és megszerzi, az automatikusan az uniós állampolgárságra is szert tesz, és annak előnyeit is élvezheti.

Többszázezer kérvénnyel számolnak

A törvény persze évek múlva sem évül el, a legnagyobb érdeklődésre idén számítanak az anyaországban. Mintegy 200-300 ezer kérelmet fognak benyújtani, a következő években bizonyára kevesebbet. Horvátországban is nagy az érdeklődés, a kérvényezők számát egyelőre nem lehet megjósolni.

– Amerre jártam, mindenütt nagy az érdeklődés. A külképviseleteken ahhoz képest, hogy hány kérvényt nyújtanak be, kétszer-háromszor annyi ügyfelet tájékoztatnak. A határ menti településekre, Mohácsra, Villányba stb. nagyon sokan mentek át tájékoztatásért és kérvénybeadás miatt egyaránt. A lakossági fórumok is erről szólnak, felvázoljuk, hogy mi a teendő, milyen feltételeknek kell megfelelni, és ami a legfontosabb, megválaszoljuk a konkrét kérdéseket. Nem egyszer fordult elő, hogy igencsak bonyolult élettörténetekkel ismerkedhettünk meg. A legtöbb kérdés azzal kapcsolatban hangzik el, hogy milyen okiratokkal lehet igazolni a felmenők állampolgárságát – tudtam meg a miniszteri biztostól.

A lehetőség tehát adott, aki csak teheti, éljen is vele.