Ajándék a horvátországi magyar óvodásoknak

0
158


A Kosztolányi Dezső Céltársulás tagjai a karácsonyi ünnepek előtt megajándékozták a horvátországi magyar óvodásokat. Az ajándékok mellé egy, a szülőknek szóló levelet is csatoltak, melyben a magyar iskola előnyeit mutatták be.

A Kosztolányi Dezső Céltársulást a Pécsi Tudományegyetem végzett, illetve végzős hallgatói alapították 2015-ben. Azzal a céllal jött létre, hogy a fiatalságot a szülőföldön történő boldogulásban segíteni és ösztönözni tudják, különös hangsúlyt fektetve a határon túli magyarságra. Tagjai számos akciót szerveznek a horvátországi magyarság köreiben is, legutóbb a térségben élő magyar óvodásokat ajándékozták meg karácsony alkalmából.

-A Kosztolányi Dezső Céltársulás 2015 óta minden évben karácsony előtt felkeresi a Drávaszög és Kelet-Szlavónia magyarok lakta településein azokat a magyar családokat, amelyekben óvodáskorú gyermeket nevelnek. A látogatás célja, hogy egy ajándékcsomagot és egy a magyar nyelvű iskolaválasztást szorgalmazó levelet juttassunk el hozzájuk. Tizennégy pontban fejtjük ki, hogy miért érdemes a szülőknek magyar nyelvű iskolát választaniuk gyermekeik számára – így próbálunk hozzájárulni a horvátországi magyarság megmaradásához, a nemzeti identitástudat megerősítéséhez – mondta Barkóczy Csaba, a céltársulás elnöke.

Az idei évben a Kosztolányi Dezső Céltársulás tagjai kilenc település magyar óvodásait ajándékozták meg, ez összesen 111 kisgyereket jelent. Az érintett települések: Vörösmart, Csúza, Hercegszőlős, Laskó, Várdaróc, Kopács, Eszék, Karancs és Újbezdán.

A céltársulat munkatársait Hordósi Dániel, a HMDK elnökségi tagja kalauzolta.