Ajándék a horvátországi magyar családoknak

0
395

Tavaly a Köldökzsinór Program keretében a határon túli magyarságra is kiterjesztették az anyasági támogatást és a babakötvényt, idén ezt egészítette ki a Nemzetpolitikai Államtitkárság a babacsomaggal, amit kedden az eszéki magyar főkonzulátuson vehetett át az első három horvátországi család.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság Kárpát-medence-szerte több mint 6600 babacsomagot osztott ki idén. Elsősorban a 2017-ben és 2018-ban született gyerekeket és szüleiket keresték meg, akik igényelték a 64 ezer forintos anyasági támogatást, és esetleg éltek a 42 500 forintos babakötvény lehetőségével, valamint hat hónapon belül anyakönyveztették gyermeküket. A csomagok értéke 15-20 ezer forint körül mozog, és olyan használati tárgyak találhatók bennük, amelyekre a születéskor szükség lehet. Az ajándék gesztusértéke azonban sokkal nagyobb, mert ebből is láthatják a magyar családok, hogy a magyar kormány odafigyel rájuk, számon tartja a gyerekeket és ösztönzi a gyermekvállalást attól függetlenül, hogy mely részén élnek a Kárpát-medencének. A csomagokat Magyarország eszéki főkonzulátusán adta át a családoknak De Blasio Antonio főkonzul és Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője.

– A magyar kormány számára minden magyar gyermek fontos, bárhol is szülessen a világban, ezért lehetőségeihez mérten próbálja arra ösztönözni a határon túli magyar szülőket is, hogy minél több gyermeket vállaljanak, ennek részét képezi ez a babacsomag is – mondta De Blasio Antonio, aki hozzátette, reméli, hogy a jövőben sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel.

A karancsi Dobszai család számára természetes volt, hogy kislányuknak is igénylik a magyar állampolgárságot.

– Mivel mind a ketten magyar állampolgárok vagyunk, ezért természetes volt számunkra, hogy gyermekünk is az legyen, ezért születése után nem sokkal kérvényeztük kislányunk honosítását – mondta Dobszai-Szabó Andrea, aki hozzátette, nagyon meglepte őket a babacsomag.

Kovačićék családjában nemrég született meg az ötödik gyermek, kellemes meglepetésként értesültek a babacsomagról.

– Amikor ötödik gyermekünk számára kérvényeztük a magyar állampolgárságot, a konzulátus dolgozói jelezték, hogy a magyar kormány jóvoltából egy babacsomagot is kapunk, aminek nagyon megörültünk, nem is számítottunk rá – mondta a sepsei Kovačić-Tibor Mária.

Valkaiék is nagyon örülnek a magyar kormány gesztusának, remélik, hogy a jövőben is lesznek még hasonló kezdeményezések.

– Kellemes meglepetés volt számunkra a babacsomag, örülünk, hogy a magyar állam ilyen segítőkész, és hogy gondol ránk, külhoni magyarokra is. Örülünk az ajándéknak, és remélem, hogy a jövőben is lesznek még hasonló támogatások a fiatalok számára – mondta Valkai Zsolt.