Adventi kórustalálkozó Laskón

0
201
09-advent

Laskó – A karácsony közeledtének tiszteletére, az ünnepvárás jegyében tartották meg szombaton, december 10-én a helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület szervezésében, a laskói általános iskola aulájában a hagyományos adventi kórustalálkozót, amelyen horvátországi magyar és anyaországi énekkarok, népdalkörök vettek részt

A találkozó időpontja, az advent kiváló alkalom egy közös műsorhoz, ugyanakkor előkészíti a résztvevőket  a közelgő karácsony hangulatára. Ez vezette a szervezőket is, akik az első kórustalálkozót a kar újjáalakulásának az évfordulója alkalmából advent idején rendezték meg.

– Nagy öröm számunkra, hogy a kórusok már várják ezt a találkozót, és szinte már meghívókra sincs szükség. Ezek a baráti hangulatban zajló összejövetelek kiváló alkalmat nyújtanak a hagyományápolás mellett a kapcsolattartásra is. A találkozó közönsége is évről évre szinte állandó, de eljönnek régi kórustagjaink is, vagy olyan idős emberek, akiknek ezzel a műsorral egy kis ünnepi melegséget tudunk nyújtani – mondja Déra Kornélia, a laskói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnök asszonya.

 

Adventi műsor

Mielőtt elkezdődött volna a műsor, Déra Kornélia, az egyesület elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, és elmondta, hogy minden résztvevő kart a házigazda kórus által készített emléklappal, ajándékkal  szeretnének meglepni, de ezzel szeretnék megköszönni Lisztovits Attilának, az iskola igazgatójának is, hogy évek óta helyet biztosít a rendezvénynek, valamint Jankovics Róbertnek, a HMDK ügyvezető elnökének azt, hogy a HMDK évek óta támogatja a rendezvényt és a kórus munkáját.

Elsőként az Alfalusi Vegyes Kar lépett közönség elé, majd sorra hangzottak fel a karácsonyi énekek, alkalmi dalok a horvátországi magyar kórusok és a Magyarországról érkezett együttesek tolmácsolásában. A laskói általános iskola aulájában a házigazda Alfalusi Vegyes Kar mellett az újbezdáni, a dályhegyi, a kiskőszegi, az eszék-rétfalusi, valamint a kislippói és a kozármislenyi énekkar adott műsort.

– Négy éve tartjuk a kapcsolatot laskói barátanikkal, és minden évben nagyon várjuk a találkozást, mert itt lelkiekben is feltöltődünk. Mi is kis amatőr kórusként kezdtük, de évről évre bővültünk, bővítettük a repertoárunkat. A mai találkozó abból a szempontból különbözik a korábbiaktól, hogy most a kórus tagjait kozármislenyi polgárok csoportja és az alpolgármester is elkísérte – mondta Paczáriné Ott Ilona, a kozármislenyi kórus karnagya.

A kozármislenyi delegáció, az alpolgármesterrel az élen, nem érkezett üres kézzel: egy pénzadományt nyújtottak át a házigazdáknak, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy e nagyszerű találkozó jövőre is folytatódhasson.

09-PC100316

Karácsonyi díszek

Nemcsak a felnőttek, a gyerekek is készülnek az ünnepekre. Így a laskói általános iskola hetedikesei is már egy ideje a tanítás után karácsonyi díszeket készítenek, az elkészült műveket szombaton ki is állították. A kórustalálkozó résztvevői nagy érdeklődéssel nézték az ügyes gyerekmunkákat, amelyek közül több vevőre is talált.

– Tulajdonképpen a gyerekek ötlete volt, hogy vegyünk részt a találkozón. A dísztárgyakat majd még egy közös iskolai karácsonyi vásáron is kiállítjuk, áruljuk, így próbálunk egy kis pénzt szerezni a nyolcadik osztály végi közös kirándulásunkra, hogy a szülőknek ezzel is kisebb legyenek a kiadásaik – mondta Lisztovits Irma, a hetedikesek osztályfőnőke.

09-advent-2