Abbáziában állított ki a fiumei festőkör

Én az ő szemével címmel nyílt meg a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete festőkörének újabb képkiállítása. A tárlatnak, amely december 31-ig látható, az abbáziai (Opatija) Tik Tak kávézó ad otthont.

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének tagjai között több kreatív ember is található: van, aki verseket ír, van, aki zenél, és van, aki fest. A fiumei egyesület székhelyén évek óta működik a festőszekció, tagjai rendszeresen állítják ki munkáikat. Legutóbb az abbáziai Tik Tak kávézóban mutatták be az Én az ő szemével című összeállításukat.

– Az volt a szándékunk, hogy neves festőket elemezzünk és saját motívumainkon alkalmazzuk a munkamódszereiket. Természetesen hozzáadtunk valami sajátot is. Valamennyi festmény mellett ott van a kiválasztott művész rövid életrajza (Gustav Klimt, Mladen Veža, Picasso, Henri Matisse, Renoir, Edward Hopper, van Gogh, Braque, Monet) – mondta Šibalin Klepac Zdenka, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének elnöke, aki hozzátette, hogy az egyesület festői a járványügyi intézkedések betartásával hetente egyszer járnak össze alkotni székházukban. Ezt a tevékenységüket a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósítják meg.

– Műtermünkben pozitív energia uralkodik, ami egyben a művészet és az élet alapja is. Van egy mondás, amely nagyon közel áll hozzánk, ami úgy szól, hogy a kreativitás ott keletkezik, ahol az elme már nem fékezi a gondolatot – tette hozzá Zdenka.