A Zsolnay lányok gyűjteménye Vukováron is

0
40

Tavaly októberben az eszéki magyar főkonzulátus közreműködésével először Eszéken volt látható a pécsi Janus Pannonius Múzeum tárlata a Zsolnay lányok főkötőgyűjteményéből, amelyet a múlt héten Vukováron is bemutattak.

A Zsolnay lányok, Teréz és Júlia a 19. század második felében kezdték el gyűjteni a főkötőket, melyek inspirációul szolgáltak az édesapjuk, Vilmos által alapított Zsolnay-gyár termékeihez. Ezekből a főkötőkből álló tárlatát hozta el tavaly a pécsi Janus Pannonius Múzeum Horvátországba, először az eszéki Szlavón Múzeumba a magyar főkonzulátus közreműködésével. A múlt héten pedig Vukováron nyitották meg a díszes, hímzett főkötőkből, vázákból, valamint Zsolnay Júlia festményeiből álló kiállítást.

A kiállítás Zsolnay Vilmos lányai, Teréz és Júlia több mint tízezer darabot számláló népművészeti motívum-gyűjteményének legjavát mutatja be. A kollekció jelentős része a drávaszögi magyar és más nemzetek népművészeti motívumait tartalmazza, amelyeket később a Zsolnay-porcelánok festéséhez is felhasználtak.

Ruža Marić, a vukovári városi múzeum igazgatója kihangsúlyozta, hogy ezzel az eseménnyel a vukovári múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és az eszéki Szlavón Múzeum közötti együttműködés is elkezdődött.

– Ez a tárlat is azt bizonyítja, hogy a tereink mennyire összefüggnek, és hogy vannak muzeológiai kapcsolatok a régióink között. Örülök, hogy gyűjteményeink révén ez is felszínre került. A pécsi múzeumi gyűjtemény alapját képező kiállításon kívül lehetőségünk nyílt több sajátos hímzéssel készült főkötőt is kiállítanunk, ezeket a darabokat a Vukovári Magyarok Egyesülete bocsátotta rendelkezésünkre, akik rendkívüli aktivitással dolgoznak a városban– mondta Ruža Marić.

Fuzik János

– Nagyon örülünk, hogy hozzájárulhattunk ennek a vukovári kiállításnak a megnyitásához, és bemutathattuk a magyarság és a híres Zsolnay család kultúráját, különösen azért, mert néprajzi szempontból is nagyon fontos gyűjteményről van szó – mondta Fuzik János eszéki magyar főkonzul.

Az április végéig látható tárlat megnyitóján részt vett Vukovár alpolgármestere, Filip Sušac, a programban pedig közreműködött a Vukovári Magyarok Egyesületének kórusa is.