A vörösmarti iskola diákjai a modellezők országos versenyén

0
62

A Vörösmarti Általános Iskola 6. osztályos sepsei tanulói, Szécsényi Imre és Kollár József Benjamin kijutottak a Modellező Liga országos versenyére, ahol a 8. helyet sikerült megszerezniük.

A Modellező Liga minden évben versenyt szervez az általános iskolák felső tagozatos tanulói számára. A mostani megmérettetés három fordulóból állt, először járási, majd megyei szinten kellett bizonyítaniuk a résztvevő párosoknak, a legjobbak az országos versenyen is részt vehetnek.

A vörösmarti iskola csapatát sepsei diákok, a 6. osztályos Szécsényi Imre és Kollár József Benjamin alkották, akiket Akerman Dániel, az iskola technikatanára, a modellező szakkör vezetője készített fel.

– A feladat minden csapat számára ugyanaz volt, furnérlemezből kellett sétálótyúk-makettet készíteni, amely gravitációs erő hatására mozog a hídon. A munkát minden csapatnak időre kellett elkészítenie, a zsűri pedig osztályozáskor a mérések pontosságát, a vágások és ragasztások precízségét vette figyelembe, ráadásul, az országos versenyen azt is nézték, leér-e a tyúk a híd aljára – mondta el lapunknak a feladatról Akerman Dániel.

Hozzátette, már az is hatalmas eredmény volt, hogy hatodik osztályosokként diákjai kijutottak az országos versenyre, ahol főként idősebb gyerekekkel mérték össze képességeiket, az országost megelőző megyei fordulóban pedig Eszék-Baranya megye területén volt a legtöbb résztvevő.

Az országos versenyt Subotičke Toplice településen rendezték, ahol a 22 csapatból a vörösmarti iskola képviselői az előkelő 8. helyen végeztek.

– Szécsényi Imre és Kollár József Benjamin kitűnőek technikából, ezenkívül aktívan kiveszik a részüket a modellező szakkörben folyó munkából is, sokkal több időt szánnak e tevékenységre, mint a többi résztvevő. Van érzékük ehhez a tevékenységhez, ezért picit csalódottak is a 8. helyezés miatt, jobb eredményre számítottak, én viszont nagyon büszke vagyok rájuk – mondta még a felkészítő tanár.  

Az idei versenyen a vörösmarti iskola nyolcadikos diákjai is részt vettek, akik a megyei fordulóig jutottak. A Vörösmarti Általános Iskola évek óta benevez a Modellezők Ligája által szervezett megmérettetésre, most jutottak el harmadszor az országos szintig.