A vörösmarti halas

0
189
11-halas---kovcs-rpd-1

Vörösmart – Kovács Árpád a 90-es évek óta haltenyésztéssel és árusítással foglalkozik. Ilyenkor már javában készülnek a megnövekedett karácsonyi keresletre, hiszen a legtöbb helyen a hal az ünnepi menü fontos része.

A halétel a karácsonyi ünnepi menü fontos alkotóeleme, amelyre a keresztény szimbolikában és a magyar néphagyományban is találunk utalást. A balra úszó hal ábrázolása a keresztény szimbolikában Jézus Krisztus nevére utal. A keresztényüldözések idején a tanítványok úgy üzentek egymásnak, hogy a hal körvonalát rajzolták a homokba. A bibliai utalásokon kívül a néphagyomány is szerepet játszott abban, hogy a hal általános ünnepi étel lett. A pikkelyek ugyanis gazdagságot, bőséget hoznak a téli napfordulóval. A halas fogások szinte valamennyi európai nép karácsonyi asztalán megjelennek. Erdei bogyókkal ízesített lazacot esznek például a finnek, hagymás heringet a dánok, lazaccal és kaviárral töltött palacsintát az oroszok. A svédek vajas-hagymás pácolt pontyot ízlelnek, míg Lengyelországban hallevest főznek, a németek pedig salátát kevernek kagylóból és rákból. A déli népek közül a spanyolok dévérkeszeget tálalnak fel, miközben a portugáloknál az a szokás, hogy sózott, szárított tőkehalat tesznek az ünnepi asztalra. Nálunk, magyaroknál azonban elmaradhatatlan a házi pirospaprikával ízesített halpaprikás/halászlé.

 

Mellékkeresetnek számít

Kovács Árpád már gyerekkorában is nagyon sokat horgászott, az élet azonban mégis úgy hozta, hogy kőműves lett belőle. A haltenyésztés hirtelen ötlet volt a 90-es évek elején, és annak rendje és módja szerint a családi háza alatti mocsaras területen kialakított egy halastavat.

– Kezdetben még egy medencével felszerelt kombival jártam a falvakat, és úgy árultam a halat. Rajtam kívül más nemigen foglalkozott ezzel, így  jól ment a hal, sok vásárlóm volt. Mint a legtöbb vállalkozásnál, végül itt is csökkent a kereslet. Pélmonostoron az én  bódém jelentette az első halboltot. Most hallottam, hogy nemrég az ötödik is megnyílt a kisvárosban. Kezdetbena a horgászok előtt is megnyitottam a halastavat, de sokan visszaéltek a lehetőséggel, ezért megszüntettem ezt a gyakorlatot. Néhány éve szerveztem egy amatőr horgászversenyt, amely nagy sikert aratott, lehetséges, hogy a jövőben is sort kerítek rá. Nyugdíjas vagyok, a halárusításból összejön egy kis mellékkereset, megélni csupán ebből nem lehetne – tudtam meg Árpádtól.

A halastó körül egész évben van munka. Árpád lánya a pélmonosti boltban értékesíti a halat. Az áru nagy részét azonban előrendelés útján értékesítik. A halat ebben az időszakban, amikor alegtöbb fogy belőle, az udvarban található 30 ezer literes medencében tartják. Árpád idén 4-500 kilónyi forgalommal számol helyben, valamint a kétszeresével a pélmonostori üzletben. A legkelendőbb a ponty, amelyet kilónként 21 kúnáért mérnek, de viszik még a 12 kúnás kárászt és a 30 kúnás csukát is. Természetesen Kovácséknál is hal kerül majd az ünnepi asztalra, de náluk egész évben jellemző, hogy hetente legalább kétszer ezt az egészséges ételt készítik el.