A vissza nem adott visszajáró sokra megy

0
290
apropenz3

Miután a legtöbb termék ára 99 lipára végződik, sokszor a pénztárnál hagyjuk azt az egy lipát. A pénztárosok pedig ezen gyakorlatnak köszönhetően akár fizetésük tizedét is megkereshetik.

Vásárláskor sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy nem várjuk meg a visszajáró egy lipát már csak azért sem, hogy a pénztáros ne kezdje el a homlokát ráncolni. A legtöbb vevő szinte automatikusan hagyja ott a visszajáró 1, 2, 5, 10 vagy éppenséggel 50 lipát, ami a pénztárosnak elég szép hasznot jelent. Hiszen ha egyetlen nap leforgása alatt száz ember dönt ugyanígy, akkor a hónap végére nem lebecsülendő fizetés-kiegészítés jöhet össze.

Mindenki kerekít

Amióta az üzletek néhány éve bevezették a 99 lipára végződő árakat, megkezdődtek a problémák a szóban forgó „maradéknak” a visszaadásával. A Glas Slavonije c. napilapnak névtelenül nyilatkozott egy eszéki hölgy, akit egy pékségben rövidítenek meg mindennap egy lipával. Rendszeresen ugyanazon a helyen vásárolja a tejet, amelynek 4,99 kúna az ára. Általában 5 kúnással fizet, és még sosem adták neki vissza azt az egy lipát. Persze a lipák esetében csak akkor lehet számottevő „megrövidítésről” beszélni, ha mindennap előfordul velünk ilyen.

A vevőnek joga van a pénzéhez

A Fogyasztóvédelmi Információs Központ egyik munkatársa szerint a vásárlók már megszokták ezt a helyzetet, ezért nem panaszkodnak, pedig lenne rá okuk. A kereskedők rossz szokása következtében az évek során bizony kárt szenvedünk, amihez még mi is asszisztálunk. A Központ többször is felhívta már a fogyasztók figyelmét arra, hogy igenis kérjék vissza a pénzüket, hiszen az jár nekik. Ha naponta száz vásárló hagy a boltban 1 lipát, az havonta 30 kúnát jelent. Viszont ha ugyanennyi ember már 10 lipát nem kér vissza naponta, akkor az havonta 300 kúnára rúg, ami egy átlagfizetés tíz százaléka.

Dornstauder Hermina– Talán nagyobb azoknak a száma, akik nem kérik a visszajárót. De arra is akad példa, hogy nem felfelé, hanem lefelé kerekítünk, ez a vissza nem kért apróból könnyen „finanszírozható”, így ha a vásárlónak például 20 kúna 5 lipát kellene fizetnie, akkor csak 20-at fogadunk el tőle. Egyébként teljesen természetes, hogy visszaadjuk a lipákat is – tudtam meg Dornstauder Hermina eladótól.

Ha azt vesszük, hogy a vendéglátóiparban eléggé elterjedt a borravaló intézménye, akkor abban sincs semmi szokatlan, ha a boltban otthagyjuk az aprót.