A világot jelentő „dörömb” – drámatábor Eszéken

0
85

Homérosz Odüsszeia című művét dolgozták fel a Dörömb Gyermekszínjátszó Csoport tagjai. Az előadást hamarosan be is mutatják.

2019-ben alakult meg a Dörömb Gyermekszínjátszó Csoport, amelynek tagjai a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ volt és jelenlegi tanulói, valamint a Vörösmarti Általános Iskola diákjai.

Most egy háromnapos drámatáborban vettek részt a diákok, ahol csapatot építettek és a színészmesterség elsajátítását célzó próbákat, tréningeket tartottak. A tábor ideje alatt három foglalkozásvezető dolgozott a 15 diákkal: Molnár Zsuzsanna tréner, Brunyai-Hihlik Katalin, az eszéki Horvát Nemzeti Színház munkatársa és Ferenczy Nikolett, a csoport vezetője. A háromnapos foglalkozásnak az eszéki HMOM Központ iskolaépülete és kollégiuma adott otthont.

A távolság eposzát dolgozták fel a diákok

Az Odüsszeia a távolság eposza, az utazásé, a műben jelenik meg először a nosztalgia. Odüsszeusz bolyongását beszéli el, tíz évig tartó útját haza, Ithakába, ahol hűségesen várja őt hitvese, Pénelopé, kapzsi kérők hadától körülvéve. Bolyongásai közben csodás kalandokat él át, szerelmekkel, varázslókkal, szörnyekkel találkozik, sőt még az alvilágba is leereszkedik, s ott viszontlátja halott bajtársait.

– Az Odüsszeusz című előadásunk Homérosz közismert művét dolgozza fel. Ebben szó szerinti idézeteket használunk az eredeti irodalmi műből, valamint szabad átdolgozást és modernizált részeket is. A hagyományos diákszínpadi módszerek mellett mozgásszínpadi eszközökkel, ritmusjátékokkal is dolgoztunk, a gyerekek pedig a szövegkönyv létrehozásában is részt vettek – nyilatkozta lapunknak Ferenczy Nikolett, a csoport vezetője.

A csoport május elején a Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón fog fellépni, de tervben van egy eszéki nyilvános bemutató is, így a színházkedvelő közönség hamarosan megtekintheti a fiatalok produkcióját. 

A Dörömb Gyermekszínjátszó Csoport a Zrínyi Magyar Kultúrkörhöz tartozik, a 2022. évi működését a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatja.