A Vihar hadművelet évfordulóját ünnepelték Kninben

257

A 23 évvel ezelőtti hadművelet során a horvát hadsereg visszafoglalta a szerb szakadárok kezén lévő terület nagy részét és annak fővárosát, Knint. Andrej Plenković kormányfő a vasárnapi knini megemlékezésen azt mondta, Horvátország nagyszerű győzelmet aratott 1995-ben, és egyúttal úgymond kezet nyújtott Szerbiának.

Országszerte megemlékeznek a győzelem és a hálaadás napjáról. Az ünnepségsorozat központi rendezvényét – mint minden évben – augusztus 5-én Kninben tartották meg. A katonai tiszteletadással rendezett vasárnapi ünnepségen részt vett Andrej Plenković kormányfő és Kolinda Grabar-Kitarović államfő is.

A kormányfő beszédében többek között azt hangsúlyozta, hogy a tartós békét hozó Vihar hadművelet továbbra is a horvát történelem legnagyobb katonai győzelme, és „örök emléke a horvát védők bátorságának”.

Kolinda Grabar-Kitarović köztársasági elnök azt mondta, a háborút és a horvát honvédőket nem szabad elfelejteni, és hogy a hazaszeretetet mint közösségi értéket át kell adni a jövő nemzedékeknek is, mivel ez kulcsfontosságú a horvát társadalom, az egész állam és a jövő generációk szempontjából is.

A Vihar (Oluja) nevű katonai műveletet a horvát hadsereg 1995. augusztus 4-én indította meg, és három és fél nap alatt ellenőrzése alá vonta az adriai tengerpart fölötti legnagyobb szerb „krajinát”. A hadműveletben több mint 200 ezer horvát katona vett részt. Az akcióban a horvátok 174, a szerbek 742 katonát vesztettek, a polgári áldozatok számát ezernél többre becsülik.

Horvátországban ma is az az általános vélemény, hogy a hadsereg honvédő háborút vívott, csak védekezett, agressziót nem követett el, ezt a hágai bíróság döntése is legitimálta. 2012. október 16-án ugyanis a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszék megsemmisítette a Vihar hadművelet fő irányítói, Ante Gotovina és Mladen Markač tábornokok elleni korábbi elmarasztaló ítéletet.
A két parancsnokot a katonáik által elkövetett cselekmények miatt háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádjával állították bíróság elé.