A Vihar hadművelet 24. évfordulója

0
50

A Vihar hadművelet 24. évfordulójára emlékeztek Pélmonostoron, a rendezvényen a HMDK nevében Matijević Olivér, a szervezet ügyvezető elnöke, valamint Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet elnöke koszorúzott.

A Horvát Köztársaság hadserege 1995. augusztus 4-én indította meg a Vihar fedőnevű hadműveletet, amelynek során négy nap alatt ellenőrzése alá vonta a horvátországi szakadár szerb területek nagy részét. A hadműveletben több mint 200 ezer horvát katona vett részt és 84 óra alatt ellenőrzése alá vont 10 400 négyzetkilométernyi, a szerbek által korábban elfoglalt területet, vagyis Horvátország összterületének 18,4 százalékát.

A Vihar hadművelet 24. évfordulója alkalmából Pélmo-nostoron is tartottak megemlékezést, melyen a drávszögi kisváros vezetősége mellett a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) is részt vett. A szervezet nevében Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet elnöke koszorúzott. 

– A szabad Horvátország létrejöttéhez több száz horvátországi magyar is az életét adta. Hatalmas áldozat volt ez egy olyan kis közösségtől, mint a miénk – nyilatkozta lapunknak Kovács Ferenc, hozzátéve, nekünk, magyaroknak is részt kell vennünk ezeken a megemlékezéseken. 

A koszorúzást követően a pélmonostori Szent Márton-templomban misét celebráltak a honvédők emlékére. A program keretében haditechnikai kiállításra is sor került.

A horvátországi ünnepségsorozat központi rendezvényét minden évben Kninben tartják. Az idein Andrej Plenković kormányfő beszédet mondott. Kiemelte, a Vihar hadművelet volt az a pillanat, amely „megfordította a horvát történelmet“, amely önbizalmat adott az ország polgárainak a további akadályok leküzdéséhez. Azt is hangsúlyozta, a világ minden országa megünnepli saját győzelmeit, mert ezek képezik nemzeti egységének, identitásának, államiságának alapjait.