A védőmaszkok továbbra is kelendőek

0
16

Annak ellenére, hogy a horvát közegészségügyi hivatal csak ajánlja a védőmaszkok viselését, és csak bizonyos helyeken köteleznek bennünket a maszkok hordására, továbbra is kelendőek, és sokan abban közlekednek az utcán, a boltokban, a városi buszokon és villamosokon is.

Az elmúlt két hónapban a védőmaszk volt a legkelendőbb termék, és hiánycikknek számított. Ugyanis eleinte mindenki nagyobb tételben vásárolt belőlük, ezt meg is tehette az alacsony ára miatt, ami aztán a többszörösére ugrott, és míg kezdetben egy 50 darabos egyszer használatos kiszerelést 25 kúnáért lehetett venni, addig most már 300 kúnát is elkérnek egy ilyen csomagolásért. Miután az egekbe szökött az ára, sokan kezdtek el otthon textilmaszkokat varrni, és több cég is belekezdett a gyártásukba, így ma már szinte minden színűt és mintájút lehet kapni.

Csak bizonyos helyeken kérik a maszk viselését

Ahogy fokozatosan indul újra az élet, és nyitnak meg a nem élelmiszert árusító üzletek, szolgáltatók is, az előírások is változnak, és míg a fodrásznál, kozmetikusnál meg a kórházakban és rendelőintézetekben például kötelező a maszk viselése, addig az üzletekbe anélkül is beléphetünk, egyedül csak a kézfertőtlenítés kötelező mindenütt.

Maszk nélkül mehetünk be a bankba és a rendőrségre is ügyintézni, ugyanez a helyzet az egyházi épületekkel is.

Továbbra sincs egyetértés abban, hogy mindenkinek érdemes-e maszkot viselnie vagy sem. A WHO (az ENSZ egészségügyi világszervezete), illetve hazánkban a Horvát Közegészségügyi Hivatal azt hangsúlyozza, hogy a szájmaszk viselése egészséges emberek esetében nem hatékony védekezési forma, ezért nem ösztönzik arra a lakosságot, hogy minél nagyobb arányban hordják. A kormányok is eltérő döntéseket hoznak, egyes államokban nyilvános helyeken kötelező a viselése, más országokban pedig a napokban erősítették meg, hogy továbbra sem kívánnak hasonló döntést hozni.

Mindenki döntsön maga ez ügyben, de ha már viseli a maszkot, akkor viselje helyesen.

Mindig úgy helyezzük fel a maszkot, hogy az teljesen fedje el az orrot és szájat, és olyan szorosan kössük föl, hogy minimális rés maradjon a maszk és az arcunk között!

  • Viselés közben ne érintsük meg a maszkot!
  • Mindig úgy vegyük le, hogy nem érintjük meg magát a maszkot, hanem hátulról kikötjük vagy leszedjük a gumit a fülünkről!
  • Ha mégis hozzáértünk volna, illetve levétel után mindig mossunk kezet!
  • Ha nedves lett a maszkunk, azonnal cseréljük le!
  • Ne vegyük fel újra az egyszer használatos modelleket!
  • A levetett egyszer használatos maszkot azonnal dobjuk ki!