A város szociális programja

182
bf-osijek_2

Annak érdekében, hogy a rossz szociális helyzetben lévő polgárok helyzetén némileg enyhíthessenek, Eszék városa idén 18 millió kúnát különített el.

Ebből az összegből támogatják például a rászoruló családok gyerekeinek az iskolai étkeztetését,  az ingyenes közlekedést,  a temetkezést, de egyszeri pénztámogatásban részesítettek több családot is súlyos betegség esetén, ezenkívül fűtőanyag-támogatást is kiosztottak, valamint több olyan szervezet is kapott ebből az összegből, amelyek a rászorulókat segítik. Legújabb programjuk az „EU és a mozgássérültek” címet viseli. Az ezzel kapcsolatos nem régi konferenciával kapcsolatban Vladimir Šišljagić zsupán azt mondta, a fogyatékos emberek is egyik szegmense a társadalomnak, ezért az államnak jobban fel kell készülnie arra, hogy ez funkcionálni tudjon európai kontextusban is.

Romano Krstić, a város szociális osztályának a vezetője a Glas Slavonije napilapnak, a város már eddig is sok rászorulón segített, ami pedig a program volumenét illeti, olyan nagyvárosokéival vetekszik, mint Zágráb, Split és Rijeka. Hozzátette azt is, hogy az idén sem feledkeznek meg a kisnyugdíjasokról, így azok, akiknek a jövedelme 1600 kúna alatt van, 200 kúna karácsonyi pénzt kapnak, míg azok a családok, amelyek a várostól szociális ellátásban részesülnek, 300 kúnára számíthatnak. A támogatásokat a jövőben is szeretnék folytani, valamint különböző EU-s projektekből munkahelyeket szeretnének teremteni a mozgássérülteknek, a családi erőszak áldozatainak.