A város 30 évvel ezelőtti ostromának áldozataira emlékeztek Vukováron

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) és a Vukovári Magyarok Egyesülete idén is megemlékezett a város ostroma során elesett magyarokról a vukovári emléktemetőben.

November gyászos hónap a horvátországi emberek számára, a honvédő háború szörnyűségei ugyanis 1991-ben ebben a hónapban öltötték a legnagyobb méreteket. Ekkor esett el 87 napnyi kemény ostrom után a Duna jobb partján elterülő Vukovár is. A három hónapig tartó ostrom lekötötte az ellenséges erőket, így másutt meg lehetett szervezni a védelmet, úgyhogy az ország belsejébe már nem tudtak behatolni a szerb csapatok. De mindezért Vukovár nagy árat fizetett, több mint másfélezer ember halt meg – köztük legalább 180 horvátországi magyar is -, és még ma is hosszú az eltűntek listája. Az elesett honvédők számára külön temetőt hoztak létre. A fekete és szürke márványból készült egyensírok az emberi kegyetlenség és gonoszság mementójaként sorakoznak a temetőben.

Minden évben megemlékeznek

A Vukovári Magyarok Egyesülete minden év november 16-án megemlékezik a város ostromának magyar áldozatairól a helyi emléktemetőben. Az idei kommemoráción először Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke szólt az egybegyűltekhez. Hangsúlyozta Vukovár védőinek a hősiességét, szülőföld- és hazaszeretetét, és felolvasta a város ostroma során elesett 180 ismert magyar áldozat nevét.

– Sokáig úgy tudtuk, hogy a város ostromában 52 magyar honfitársunk veszítette életét, egyházi forrásokból viszont nemrég sikerült kiderítenünk, hogy ez a szám, sajnos, sokkal nagyobb. Legújabb értesüléseink szerint mintegy 180 olyan vukovári halt meg az ostrom során, aki az 1991-es népszámlálás alkalmával magyarnak vallotta magát – mondta el lapunknak Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke.

A megemlékezésen részt vett Potápi Árpád János, a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, aki szintén szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében kiemelte, hogy ma, harminc évvel később Vukovár a remény városa lehet a számunkra. Hozzátette, a mi korunk feladata is, hogy tanuljunk a múltból, és a nemzetek közti összhanggal alakítsuk a jövőt.  – Ha ezt a példát meg tudjuk mutatni gyermekeinknek, unokáinknak, akkor, azt gondolom, hogy közös európai jövőben tudunk gondolkodni. Köszönjük meg minden évben a vukováriaknak a helytállást, és hajtsunk mindig fejet a horvát és a magyar áldozatok emléke előtt – mondta az államtitkár.

A beszédet követően a jelenlévő intézmények és szervezetek képviselői elhelyezték emlékkoszorúikat az örökmécsesnél.

A megemlékezésen ott volt Vukovár polgármester-helyettese, Filip Sušac, Pirityiné Szabó Judit, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője, Gyöngyös Zsófia, a zágrábi magyar nagykövetség első beosztottja, Fuzik János eszéki magyar főkonzul, valamint Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.

A megemlékezés az ovčarai vesztőhelynél folytatódott, ahol a 197 legyilkolt katona és civil között három magyar nemzetiségű is volt.