A tököspusztai bemutató- és oktatási központban jártunk

419

Május elején nyitotta meg kapuit az új Bemutató- és Oktatási Központ a Kopácsi-rét Természetvédelmi Park területén. Erre a célra a tököspusztai kastélyt alakították át egy uniós pályázat segítségével. Az objektum felújítása során megőrizték annak eredeti külső formáját, a belső tér azonban teljesen átalakult.

A Kopácsi-rétben az elmúlt években számos turistabarát fejlesztést hajtottak végre, ezek egyike a tököspusztai kastélykomplexum felújítása. Egy látogatóközpontot alakítottak itt ki, amely május eleje óta várja az érdeklődőket.

A hányatott sorsú kastély

A komplexum a Kopácsi-rét Természetvédelmi Park északi részén fekszik, és eddig leginkább arról volt híres, hogy a második világháborút követően Josip Broz Tito egyik kedvelt vadászrezidenciája volt, de az épületegyüttes története messzebbre nyúlik vissza.

– A kastélyról elmondható, hogy hányatott sorsa volt. A török elleni világraszóló zentai győzelmét követően 1697-ben Savoyai Jenőé lett ez az egész terület. A hadvezér utód nélkül halt meg, így az visszaszállt a Habsburgokra. Ki kell emelnünk Habsburg Izabellát, aki szenvedélyes fényképész volt és rengeteg kép maradt utána. Neki köszönetően láthatjuk, hogy milyen volt itt régen az élet, a kastély belső tereit is megörökítette. A második világháború után Josip Broz Tito vette birtokába a területet az épületekkel együtt, amit az egykori jugoszláv államfő vadászkastélynak használt. Számos ismert embert látott itt vendégül, például Magyarországról Kádár Jánost, de Brezsnyev is járt is, és említhetnénk Nicolae Ceausescu kommunista diktátort is – tudtuk meg Balog Mátétól, a park egyik idegenvezetőjétől.

A legmodernebb technológiai megoldások által éled fel a természet és a múlt

Az egykori vadászkastély egy egyedülálló multimédiás és interaktív központtá vált, amely a modern technológia segítségével közelebb viszi a látogatókat a Kopácsi-rét legfontosabb jellemzőihez és természeti jelenségeihez. A látogatók néhány gombnyomással felfedezhetik és megismerhetik a terület gazdag kulturális és történelmi örökségét.

A kiállításon interaktív módon, különleges hang- és fénytechnikával ellátott termekben szerezhetnek ismereteket a gyerekek és a felnőttek is a területről. Például folyómedret alakíthatnak ki látványos, világító homokból, különböző játékos kvízekkel tesztelhetik magukat, árvizes játékokat játszhatnak. A kastély történelmi hátterét is megismerhetik teljesen digitalizált formában. Van például egy olyan fotófülke is, ahol magával Habsburg Izabellával szelfizhetünk. Az új központban nagy szerepet kapnak az oktatási programok is, melyeket  óvodáskorú gyerekek, általános és középiskolások, valamint felnőtt látogatók számára terveztek és fejlesztettek ki.

– Idén szerencsére nagyon sok magyarországi vendégünk van. Lehet jönni egyénileg vagy csoportosan, idegenvezetést pedig magyar nyelven is biztosítunk. Tudtommal egész Horvátország területén a nemzeti parkok és a természetvédelmi területek közül a miénk az egyetlen, ahol van magyar nyelvű idegenvezetés – mondta Balog Máté.

A Bemutató- és Oktatási Központ az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap „Versenyképesség és Kohézió” nevű operatív programja keretében jött létre.