A tojótyúkok védelme

0
581

2012-től a tojótyúkokat nem lehet majd szűk ketrecekben tartani. Ezért a 170 hazai tenyésztő, ha továbbra is ezzel szeretne foglalkozni, komoly beruházásokra kényszerül majd, hogy az előírt körülményeket megteremthesse a szárnyasok számára.

Pár évvel ezelőtt megmosolyogtuk az eu-s sertéstartási törvényt, ami többek között olyan kitételt is tartalmaz, hogy a  sertéseknek biztosítani kell a viselkedésbeli sajátosságaikhoz tartozó magatartásformához a fürkészés, a turkálás lehetőségét és a játékhoz szükséges kellékeket, amit ki is figuráztak: egy-egy képen különböző, a cocáknak szánt játékokkal illusztrálták az állatokkal játszadozó gazdát. Most valami hasonló vár a tojótyúktartókra is, akinek 2012-ig kell eleget tenniük az új előírásoknak. A szűk ketrecek helyett nagyobb tért kell minden állat számára kialakítani, minden egyes tyúk számára legalább két itatós csészére vagy két szelepes itatóra van szüksége, külön fészke, ülőrúdja kell, hogy legyen,  a ketreceket megfelelő karomkoptató eszközökkel kell felszerelni, és olyan almot is biztosítani kell nekik, ahol kapirgálni és csipegetni tudnak. És bármennyire is furcsa és nevetséges, intim sarkokat is ki kell számukra alakítani.

Horvátország legnagyobb farmja, a bjelovari Gala az elsők között kezdte el az alkalmazkodást. A cég igazgatója az egyik mezőgazdasági lapban úgy nyilatkozott, hogy tyúkonként 20 eurós befektetésre van szükség, ami esetükben összesen 4 millió eurót jelent. Sikerült az Ipard-programból egymillió kúnát elnyerniük, amelyhez 30 különböző dokumentumot kellett megírni, mintegy 550 oldalon.

És ilyen beruházás vár a többi 169, ketreces tojótyúk-üzemre is, természetesen csak akkor, ha ezzel szeretnének 2012 után is foglalkozni. Ha nem kezdenek mielőbb bele a fejlesztésekbe, lehet, hogy néhány évig külföldi tojások kerülnek az asztalunkra, és sok farm kapujára lakat kerül.