A Timár-módszerrel ismerkedtek a zágrábi óvódában

170
Zgrbi-voda-2

Zágráb – A magyarországi jó óvodapedagógiai gyakorlatok bemutatásának Kárpát-medencei körútja május 17-én, csütörtökön a zágrábi Nefelejcs óvódában a Timár-módszerrel folytatódott Timár Böske, a Csillagszemű Táncegyüttes művészeti vezetőjének és tanítványának a közreműködésével.

A békés reintegráció évében (1997) a visszatért területeken még nem, de Zágrábban kétnyelvű, horvát-magyar óvodai csoport indult. Az azóta is folyamatosan működő Nefelejcs óvoda tagozatának beindítását a zágrábi HMDK-szervezet akkori vezetőségének tagjai kezdeményezték. Az óvónők akkor, 18 évvel ezelőtt, összeállítottak egy tantervet, majd annak elfogadása után megkapták a működési engedélyt.

 

Gyarapodó létszám

A létszám folyamatosan gyarapodik: öt gyerekkel indult a foglalkozás, az elmúlt években pedig 17-20 fő körül alakult a csoportban a gyerekek száma.

– Ősztől viszont túljelentkezésre számítunk, öten „ballagnak” el, és helyükbe 13-an jelentkeztek. Sajnos a helyiség kapacitása miatt nem tudunk minden jelentkezőt felvenni, így már két és fél éve napirenden van az óvoda bővítése. A városnál is priorításnak számít ez a terv, és a városi magyar önkormányzat elnöke és tikára is ígértetet tettek, hogy lépéseket fognak tenni az ügyben – mondja Svaguša Katalin óvónő.

A Nefelejcs (Potočnica) óvodába egyébként összesen 350 gyerek jár, 5 bölcsődei csoport is van. Ha a tervük megvalósul, és sikerül az óvodát bővíteni, akkor még egy óvodait, de egy bölcsődei csoportot is beindítanának, mivel az évek során erre is mutatkozott igény.

 

A táncház nagyon tetszett az óvodásoknak

A zágrábi óvoda növendékei és nevelőjük Timár Böskétől, a Csillagszemű Táncegyüttes művészeti vezetőjétől és egyik tanítványától csárdást, gyermekjátékokat és dalokat tanultak, ezzel is gazdagítva erre vonatkozó ismereteiket. A magyarországi programnak az a célja, hogy minél több olyan magyar óvodás legyen, aki marad a magyar oktatási rendszerben.

– Csoportunk vegyes összetételű, vagyis van, aki már beszél magyarul, de van olyan is, aki egy szót sem ért. Ezért igyekszünk, hogy a zenén, a táncon és a játékon keresztül sajátítsák el a magyar nyelvet és a hagyományokat. Ezért is nagyon jól fogadták a gyerekek a Timár-módszert, és nagyon örülünk neki, hogy mi is a program részesei lehettünk– tette hozzá az óvónő.