A „tengeri” ünnepe Újbezdánban

98

A tengeri, vagy ismertebb nevén a kukorica az egyik legnépszerűbb élelmiszer a világon, így a Kárpát-medencében, a Drávaszögben, Újbezdánban is, ahol a helyi művelődési egyesület immár harmadik éve rendezte meg a tengerifesztivált. A kétnapos programban kukoricás ételek és játékok is helyet kaptak.

A TengeriFeszt egyre előkelőbb helyet foglal el az újbezdániak „naptárában”, a tavaszi májusfa-kitáncolás mellett legfontosabb rendezvényükké vált.

– Egy olyan növény tiszteletére rendezzük, amely évszázadok óta élteti népünket. A kukoricát ma is nagy mennyiségben termesztik az újbezdáni gazdák – mondta lapunknak Horvát Ibolya, az újbezdáni Művelődési és Művészeti Egyesület elnök asszonya.

A kukorica mint dekoráció, élelmiszer és játékszer

A kirakodóvásár standjain is megjelent a „tengeri”: kukoricadarából készült süteményeket kínáltak a vendégeknek, de sok fogyott a főtt kukoricából is, ezenkívül a rendezvény díszletének fő alkotóeleme is ez a növény volt. A szelfisarkokon kívül sokan fényképezkedtek az őszi növényszoborral, a gyerekek meg a kukoricaszár-kunyhókban és a körhintában lelték örömüket.

A rendezvény első napján, szombaton került sor a kukoricás játékokra, melyekre ezúttal négy csapat jelentkezett: kettő Baranyaszentistvánból (Petlovac), egy Csúzáról és egy Újbezdánból.

– A kukoricás vetélkedőt úgy állítottuk össze, hogy a csapatok a feladatok során jelképesen végighaladjanak a kukoricaművelés minden szakaszán – mesélt Pálinkás Júlia a játékokról.

Az idei versenyt az összesített pontozás alapján az újbezdániak csapata nyerte. A szombat este bállal ért véget, melyen a Pertlik zenekar felelt a jó hangulatért.

Vasárnap a táncosoké volt a színpad

A fesztivál második napján kultúrműsorra került sor a Magyar Otthon hátsó udvarában felállított sátor alatt. A vendégeket Horvát Ibolya elnök asszony mellett Jankovics Róbert HMDK-elnök, magyarságunk parlamenti képviselője és Magdó János eszéki magyar főkonzul köszöntötték.

Jankovics Róbert arról beszélt, hogy a Drávaszögben az idei ősz is rendkívül gazdag programokban: az Alfalukban a halat és a paprikát, a Hegyalján a bort, Újbezdánban pedig a kukoricát ünnepeljük.

– Amit annak idején a HMDK elnökségében megálmodtunk, hogy összekötjük a kultúrát a gazdasággal, melyek együtt képezik népünk/nemzetünk hagyományait, sikerült realizálnunk – mondta beszédében Jankovics Róbert, kifejezve örömét, hogy a HMDK-nak sikerült megteremtenie a megfelelő működési feltételeket egyesületeink számára ehhez a gazdag tevékenységhez, amellyel végső soron a horvátországi magyarság életminősége javult. 

Magdó János úgy fogalmazott, látva, hogy mennyi magyar népi tánccsoporttal büszkélkedik közösségünk, „az embernek az az érzése, hogy Horvátországban minden második magyar táncol”. Gratulált a hagyományápoló tevékenységhez mind a szélesebb közösségnek, mind az újbezdániaknak.

A műsort az újbezdáni művelődési egyesület Szivárvány Népdalköre nyitotta meg, de fellépett a Pengetők tamburaszekció is, ezenkívül az ójankováci, pélmonostori, dežanovaci, csúzai és újbezdáni egyesületek tánccsoportjai, énekkarai mentek föl a színpadra. A műsor utolsó attrakciójaként az újbezdániak mutatták meg, nemcsak nagyszerű színészek, hanem a táncban is megállják a helyüket: egy vidám hangulatú táncos színdarabbal örvendeztették meg a közönséget. Végezetül a résztvevők háromszínű – piros-fehér-zöld – léggömböket eresztettek égnek az udvarból, hogy messziről is látható legyen, mozgalmas magyar közösségi és kulturális élet folyik Újbezdánban is.

A rendezvényt a HMDK, a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a Csoóri Sándor Alap és a Baranyaszentistváni járás támogatta.