A tenger szeret téged – fiumei festők kiállítása Vinkovciban

Vinkovci

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezete festőkörének A tenger szeret téged címmel nyílt kiállítása a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület székhelyén a múlt hétvégén.

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezetének festőköre tizenöt évvel ezelőtt alakult amatőr művészek önkéntes társulásaként. A festészet iránti szeretet komolyabb lépésre sarkallta őket: 2015 óta már hetente találkoznak, vezetőjük Medanić Erika festőművész. Taglétszámuk folyamatosan növekszik, jelenleg mintegy 10-en dolgoznak aktívan. Egyre több minőségi alkotás kerül ki a műhelyükből.

– Szeretnénk, ha önök is éreznék a festészet, a régiónk iránti szeretetünket. A Kvarner-öbölben lengedező szelet, azt, amely minden gondot elfúj. Szeretnénk felidézni önök számára a tengerpart mentén susogó fenyők illatát. A festőkör tagjait e művészeti ág szerelmeseinek nevezném, ők amatőrök, különböző profilú emberek, akik a kő, a nap, a szél történetét mesélik el, mesélnek a tenger kegyetlenségéről, dühéről, de a gyengédségéről is. Ez a kiállítás jelentős előrelépést jelent számunkra – mondta Šibalin Klepac Zdenka, HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezetének elnöke a vinkovcei kiállításmegnyitón, aki hozzátette azt is, nagy örömmel fogadták a felkérést, és a képek mellett hoztak vizet és kavicsokat is a tengerből.

Dályhegy

A rijekai festőkor tagjai ellátogattak a dályhegyi virágkiállításra is, ahol virágokkal kapcsolatos képeiket állították ki.

Mindkét eseményen való részvételüket a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.