A tavaly jóváhagyott gázolajmennyiséget január 31-ig még fel lehet használni

0
180

A Földművelési, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztérium javaslatára a Pénzügyminisztérium módosította a jóváhagyott gázolajmennyiség felhasználási határidejét, így aki 2010. december 31-ig nem használta fel, megteheti ezt január 31-ig.

Tavaly ősszel a mezőgazdasági területek jelentős része víz alatt állt, így az optimális időn belül sokan nem tudták elvégezni a vetés-előkészítő munkálatokat, és a vetést sem tudták befejezni a gázolaj felhasználói. Emiatt a jóváhagyott és nyilvántartásba vett gázolajmennyiség egy jelentős részét nem használták föl a 2010-es évben.

Annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelők behozhassák lemaradásukat, a Földművelésügyi, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztérium javaslatára a Pénzügyminisztérium módosította a jövedéki adóról szóló törvényeket, ami vonatkozik a mezőgazdaságban, a halászatban és a vízgazdálkodásban használt üzemanyagra is, így jóváhagyták a gázolajmennyiség felhasználási határidejének módosítását, vagyis aki 2010-ben nem használta fel az engedélyezett mennyiséget, 2011. január 31-ig még megteheti ezt – olvasható a Mezőgazdasági Minisztérium honlapján.

A fel nem használt mennyiséget a 2011-es kvótához csapják, és a tervek szerint január közepétől lehet majd rendelkezni vele, amikorra a technikai feltételeket is biztosítani tudják. A minisztériumot erre a lépésre az ösztönözte, hogy a sorban álló gazdák gépeikkel több helyütt forgalmi dugókat okoztak az év utolsó napján.