A szúnyogprobléma megoldása elsőbbséget fog élvezni

Bellyei járás - Önkormányzati választások 2021. május 16.

0
132

A Munk Erik vezette független lista programjában kiemelt figyelmet szentel a szúnyogprobléma megoldásának, amely már régóta fennáll a járás eddigi vezetőségének tehetetlensége miatt.

„Hozzuk lendületbe a Bellyei járást” szlogen alatt indul a májusi helyhatósági választásokon a Munk Erik vezette független lista. Programjában jobb életkörülményeket teremtene a járás területén. Nemrég írtunk arról, hogy ennek egyik sarokköve a helyi választmányok visszaállítása a demokratikus működés érdekében, a sportélet fellendítése, mellyel elsősorban a fiatalok fejlődését szolgálnák. A csoport Facebook-oldalán most ismét egy jelentős problémára hívták fel a figyelmet, amely megkeseríti a járás lakosainak életét az év melegebb felében, ez pedig a nyári szúnyoginvázió.

A szúnyogok azontúl, hogy egészségügyi kockázatot jelentenek, gazdasági problémák okozói is, hiszen ellehetetlenítik az idegenforgalmat, a turisták hiánya hatalmas anyagi bevételkiesés a járás számára.

- Reklám -

– Nyáron a szúnyogok szó szerint megakadályozzák, hogy normális életet éljünk: a gyerekek nem játszhatnak a szabadban, nem maradhatunk az udvaron, otthonainkba kell zárkóznunk, a gazdák nem dolgozhatnak a földjeiken, ráadásul ez a természeti csapásnak nevezhető helyzet rendkívül rossz hatással van az idegenforgalomra, ami járásunk egyik fő gazdasági ága – közölte lapunkkal csapata egyöntetű véleményét Munk Erik.

Hozzátette, úgy vélik, a Bellyei járás jelenlegi vezetősége évek óta nem mutat érdeklődést ezen probléma iránt, viszont annál több igyekezetet fektet magyarázkodásokba, elpanaszolják, hogy mennyire tehetetlenek a szúnyogok elleni harcban, és hogy a fennálló helyzetről valaki más tehet.

Minden évben ugyanazoknak a kijelentéseknek, ugyanannak a felelősséghárításnak vagyunk tanúi – állítja a listavezető.

A Kopácsi-rét területére vonatkozó szúnyogirtási tilalom nem azt jelenti, hogy semmit sem kell tenni. Igenis vannak bizonyos intézkedések, amelyek javíthatnak a helyzeten.

A „Hozzuk lendületbe“ csapat támogatja Eszék-Baranya megye erőfeszítéseit, hogy erre a problémára közös és összehangolt, az egész megyét érintő megoldást találjanak, melyből természetesen a Bellyei járás sem maradhat ki.

Véleményük szerint a járás vezetőségének kötelessége mindent megtenni annak érdekében, hogy a helyi lakosok életét a lehető legelviselhetőbbé tegyék. Szúnyoggyérítés terén érdemes példát venni a Dárdai járásról, ahol füstágyúk telepítésével vették fel a harcot a vérszívók ellen.

Szomszédaink példája azt mutatja – állítja Munk –, hogy mindig vannak bizonyos intézkedések és megoldások, amelyeket a járási vezetőség bevethet.

Az általa indított lista képviselői megfelelően kívánnak reagálni erre a problémára, ugyanis tisztában vannak a helyzet súlyosságával, melynek megoldása elsőbbséget élvez programjukban.