A szúnyoginvázió a klímaváltozás és az aktuális időjárás következménye

110

Az időjárási körülmények kedveztek a szúnyogok szaporodásának. Nem csak hazánkban, de a környező országokban is sokkal több a csípőszúnyog, mint az elmúlt években, és az irtás is hatástalannak tűnik. A szakértők a repülővel történő permetezést vélik a leghatékonyabbnak, ezért ezt a módszert tervezik bevetni a vérszívók ellen Eszék-Baranya megye területén is.

Az eső, a hirtelen felmelegedések, a folyók ingadozó szintje mind-mind kedveztek a szúnyogok elszaporodásának.

Régiónkban a Duna, a Dráva, a Kopácsi-rét, megannyi tó és patak ideális helyei a szúnyogok szaporodásának, de már egy kisebb pocsolyában is szúnyoglárvák ezrei lelnek otthonra egy ideig, hogy aztán kikeljen belőlük a kifejlett rovar, amely útra kel, és a vérünket szívja, hogy aztán vakarózhassunk.

A szakértők szerint is szúnyoginvázióról beszélhetünk abban az értelemben, hogy sokkal több a csípőszúnyog, mint az előző évek hasonló időszakában volt.

Az ártéri és oldalfoltos szúnyogok iszonyú tömegű elszaporodása az elmúlt időszak időjárásában, valamint a klímaváltozás évek óta érzékelhető hatásában keresendő. Ez a két faj ugyanis speciális érzékszervei segítségével felkutatja azokat a területeket, amelyeket nagy esőzések, áradás során elönt majd a víz, és oda rakja le petéit. A szúnyogtojások akár tíz évet is kibírnak anélkül, hogy fejlődésnek indulnának, az elmúlt évek aszályos, száraz időszakaiban nagyon sok pete halmozódott fel ezekben a potenciális szúnyogbölcsőkben. A rendkívül csapadékos május, a Dunán levonuló árhullám most aztán mindent elöntött, évek óta halmozódó tojások milliói és milliói indultak fejlődésnek, folyamatosan ontják a vérszívókat. Így ér össze a klímaváltozás és az aktuális időjárás, bár nyilván utóbbi szélsőségessége is az éghajlatváltozás következménye.

A szúnyogirtásról tanácskoztak Eszéken – egyedül a légi permetezés hatásos

Múlt héten a szúnyogirtásról tanácskoztak Eszék-Baranya megye, valamint Eszék város vezetői.

Az eddigi szúnyoggyérítés nem kielégítő, minden járás és város a maga módján próbált védekezni a vérszívók ellen, és volt, ahol nem rendelkeztek a szükséges anyagiakkal az invázió megfékezésére. Azt is tapasztalhattuk, hogy a földi, autóról történő permetezés nem nyújt hosszú távú megoldást. Ezért egy közös stratégia kidolgozására törekednek, amely egész évben érvényes, és a szúnyoglárvák kiirtására is vonatkozik azokon a helyeken, ahol szaporodnak.

A tanácskozáson megállapodtak, egyesült erővel – állami, megyei, valamint a városok és járások közös finanszírozásával – fognak neki a szúnyogirtásnak, ami repülőgépről történik majd régiónkban. A légi permetezésre ezen a héten kerül sor, melyre az állam 5 millió kúnát biztosított.
Az ülésen az is elhangzott, a szúnyoginvázió megfékezése nemcsak közegészségügyi kérdés, hanem a régió gazdaságára, mezőgazdaságára, idegenforgalmára is hatással van.

Nemcsak viszketést okoznak, hanem betegségek terjesztői is

A hazai szúnyogok csípése leginkább csak múló kellemetlenséget jelent, de aggodalomra ad okot, hogy nálunk is megjelent néhány „nagyágyú“. Horvátországban is stabil populációja van a tigrisszúnyognak, amely olyan betegségek terjesztője, mint a nyugat-nílusi vírus, a sárgaláz, a dengue-láz és más egzotikus kórságok. A körülbelül fél centiméter hosszúságú rovar abban különbözik a hazai szúnyogoktól, hogy teljesen fekete, de a testét különböző pontokon világos pikkelyek díszítik.

Így védekezzünk a szúnyogok ellen!

A szúnyogok szaporodása szempontjából a legkedveltebb helyek azok, ahol pangó vizet találnak: elég csak a kerti csapadékgyűjtő edényre, medencére, gumiabroncsra, kint felejtett gyermekjátékra gondolni, de ilyenek lehetnek a virágkaspók vagy a túlöntözött cserepes növények is. Ne becsüljük alá a vérszívókat, a lárvák kellő hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kifejlődnek. Ezért érdemes ezeket a tárgyakat mindig szárazon tartani, ha lehet, akkor a virágok alól is öntsük ki a vizet, hogy az ne álljon a cserépben túl sokáig. Emellett figyeljünk az ereszek, vízelvezető árkok tisztán tartására is. A házi kedvencek, haszonállatok vizét ne csupán utántöltsük, hanem cseréljük rendszeresen friss vízre. Szintén kerti praktika a fűnyírás, a magas növényzetet ugyanis sokféle rovar kedveli. Minél rövidebb a fű, a szúnyogok annál kevesebb pihenő- és búvóhelyet találnak.

Kézenfekvő megoldásnak tűnik, ha meg sem adjuk az esélyt a vérszívóknak arra, hogy a lakásba, irodába jussanak. Erre szolgálhatnak a nyílászárókra szerelhető, különböző kivitelben, méretben, színben, anyagsűrűségben kapható szúnyoghálók. Ügyeljünk arra, hogy sehol ne maradjon rés, szakadás, a rovarok ugyanis ezeken keresztül is bebújnak.

Ha a szabadban tartózkodnánk, különböző szúnyogriasztó készítményekkel – spré, kenőcs, füstölők stb. – védekezhetünk ellenük.