A szülők 80 százaléka nem küldi iskolába gyermekét az újranyitás után

0
26

A horvát szülők 80 százaléka nem küldi iskolába gyermekét május 11-től – írta a Jutarnji list napilap, miután a kormány bejelentette, hogy az említett időpontban az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket.

A háromlépcsős fokozatos enyhítés első lépéseként múlt hétfőn reggel kinyitottak az üzletek, és elindult a városi közösségi közlekedés. A héten kinyithattak a fodrász- és kozmetikai szalonok is, 11-étől pedig a bevásárlóközpontok, valamint az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai.

A kormány a szülőkre bízta, hogy engedik-e a gyerekeiket iskolába, vagy a tanévet távoktatás formájában kívánják folytatni és befejezni. Az iskolák által kiküldött kérdőívekre a szülők mindössze 20 százaléka válaszolt úgy, hogy engedné gyermekét iskolába járni.

Az iskolaigazgatók és a tanárok szerint is túl korai az időpont. Úgy vélik: nincs elég idő a felkészülésre, és számos kérdésre sem kaptak választ. Ezek között említették például, hogy a kisebb tantermekben aligha lehetne betartatni a védőtávolság szabályait, nem lehetne megakadályozni, hogy a gyerekek közvetlenül érintkezzenek egymással, hogyan biztosítanák a megfelelő higiéniai feltételeket, valamint a pedagógusok sem tudnák megoldani, hogy egyidejűleg az online oktatással is foglalkozzanak. Zágrábban külön probléma, hogy a március 22-i földrengésben több iskola épülete is megsérült, ezért most nem biztonságosak.