A szlovén parlament megszavazta a külföldi devizabetétesek kártalanításáról szóló törvényt

399

A szlovén parlament a múlt hétfőn megszavazta azt a törvényt, amely kártalanítja azokat a devizabetéteseket, akik még a titói Jugoszlávia szétesése előtt helyezték el pénzüket a Ljubljanska Banka (LB) szlovéniai pénzintézetben – közölte a Poslovni dnevnik horvát gazdasági napilap múlt héten.

Metod Dragonja, a szlovén pénzügyminisztérium államtitkára kijelentette, a törvény a tavaly hozott strasbourgi döntés végrehajtását biztosítja, amely szerint Szlovéniának a Ljubljanska Banka zágrábi és szarajevói kirendeltsége ügyfeleinek vissza kell térítenie a devizabetéteket, vagyis ugyanúgy kell eljárnia, mint ahogy azt a szlovén állampolgárságú betétesekkel tette.
Az egykori Jugoszlávia felbomlása után a szlovén Ljubljanska Banka visszatartotta azokat a betéteket, amelyeket még korábban helyeztek el a pénzintézetben az időközben külföldi állampolgárrá vált ügyfelek. Egyes becslések szerint a bank egyedül a boszniai betéteseknek kamatok nélkül csaknem 127 millió euróval tartozik. A horvátországi betétesek kárát már részben megtérítette a horvát állam, de így is mintegy 160 millió eurót kéne még kifizetni csaknem 130 ezer egykori horvátországi ügyfelének.

{fcomments}