A szentlászlói nőszervezet Franciaországban

0
223
szentlaszloi-negylet

Vitrolles – Hat ország hét településének a nőszervezetei vettek részt azon a találkozón, amelyet március első hétvégéjén  a franciaországi Vitrolles-ban rendeztek a nemzetközi nőnap alkalmából.

A dél-franciaországi Vitrolles-ba utazott március első hétvégéjén a szentlászlói nőszervezet kilenc tagja, akik a nemzetközi nőnap alkalmából szervezett találkozón vettek részt Wageningen (Holland), Mörfelden-Waldorf és Ilmenau, (Németország) Krakkó (Lengyelország) és egy olasz település, valamint természetesen a házigazdák nőszervezeteivel együtt.

– Kapcsolatunk a wageningeniekkel még 1992-93-ban kezdődött, akik felkerestek bennünket a menekültségben, és elhozták nekünk az első fényképeket lerombolt szülőfalunkról. Majd elkezdődtek a találkozók, amelyekhez egyre több település csatlakozott: először Mörfelden-Waldorf, majd  Ilmenau, de a magyarországi Gödöllő nőszervezete is. Először még Eszéken szerveztük meg a találkozót, majd két alkalommal már Szentlászlón is vendégül láttuk nőtársainkat. Sajnos tavaly az anyagiak nem tették lehetővé, hogy részt vegyünk a találkozón, de az ideit semmiképpen sem hagyhattuk ki. Köszöntet az Ernestinovói járásnak, támogatása nélkül idén is itthon maradtunk volna. Jövőre mi lettünk volna a vendéglátók, de kértük, hogy majd csak a 2013-asnak a házigazdái lehessünk – mondja Váci Éva, a szentlászlói nőszervezet elnöke.

– Egy kedves ismerősünk, Florence Hartmann újságíró, a hágai nemzetközi törvényszék egykori főügyészének a szóvivője is eljött a találkozóra. Hartmann asszony szívügyének tekinti a háborúban eltűntek felkutatását, és mivel tudja, hogy néhányan közülünk is keresik még hozzátartozóikat, fölajánlotta szakértelmét – tette hozzá Váci Éva.

Elmesélte azt is, hogy minden szervezet röviden bemutatta országát, ők egy tánccal tették ezt színesebbé, ami nagyon tetszett a többieknek. Természetesen a környékkel is megismerkedtek, például Marseilles-be is ellátogattak. Nagyon jól érezték magukat, maradandó élményekkel tértek haza.