A szarvasmarhatartás 24 órás feladat

0
105

A nagybodolyai Lengyel család több mint 50 éve foglalkozik szarvasmarha-tenyésztéssel. Gazdaságukat az évek során folyamatosan fejlesztették, ennek köszönhetően mára a Drávaszög egyik legnagyobb tejtermelőivé váltak. A fejlesztéseknek viszont nincs vége, hamarosan belevágnak a sajtkészítésbe is.

Az állattenyésztési ágazatok közül minden bizonnyal a szarvasmarhatartás igényli a legtöbb munkát. A teheneket naponta kétszer kell fejni, és gondoskodni kell arról, hogy folyamatosan megfelelő ellátásban részesüljenek, hiszen a legkisebb fennakadás is befolyásolhatja az aznapi tej mennyiségét.  Jól tudják ezt Lengyelék is, akik jelenleg 300 szarvasmarhát tartanak, melyből 120 fejőstehén.

– Családunk már generációk óta tart teheneket, ezért bőven van tapasztalatunk e téren. Kezdetben csak néhány állattal kezdtünk, ám folyamatosan dolgoztunk és fejlesztettük a farmunkat, ennek köszönhetően mára már elég sok jószágunk van. Nagyon odafigyelünk rájuk, hiszen a tehenek nagyon érzékenyek, ezért fontos, hogy mindig ugyanabban az időben történjen a fejés, az etetés, és hogy a legkevesebb stressz érje őket. Nekünk is az az érdekünk, hogy az állatok jól érezzék magukat, hiszen ettől függ, mennyi tejet adnak – mondja Lengyel György.

- Reklám -

Lengyeléknek azok az állatai, melyek épp nincsenek fejős állapotban, kint töltik a nyarat a legelőkön, hiszen az a természetes élőhelyük, ott érzik magukat a legjobban.

Horvátországban az elmúlt években drasztikusan csökkent a tejtermeléssel foglalkozó gazdák száma, elsősorban a tej alacsony felvásárlási ára miatt. Éppen ezért ebben az ágazatban csak úgy lehet talpon maradni, ha elég nagy volumenű a gazdaság.

Folyamatosan fejlesztik a gazdaságukat

A tejiparban fontos több lábon állni, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor történik olyan változás, ami befolyásolhatja a vállalkozást. Lengyelék tehenei naponta átlagosan 2500 liter tejet adnak, amit a Belje plus cég vesz át tőlük. Nemrég viszont úgy döntöttek, belevágnak a tej feldolgozásába is. A magyar kormány támogatásának köszönhetően az Economica Hungarica Alapítvány egy nagyberuházásokat támogató pályázatán sikeresen vettek részt, így belekezdtek egy saját sajtkészítő üzem kialakításába. A kétszintes üzem Nagybodolya központjában épül.

– Mindig is érdekelt a tejfeldolgozás, ezért néhány évvel ezelőtt elvégeztem egy sajtkészítő tanfolyamot, és itthon már készítettem is több különböző sajtot és egyéb tejterméket is. Nagy az érdeklődés a házi termékek iránt, ezért úgy döntöttünk, hogy belevágunk egy sajtkészítő üzem kialakításába. Ehhez óriási segítséget jelentett a magyar kormány támogatása, amiért nagyon hálásak vagyunk. Üzemünk várhatóan az év végére készül el, és a tervek szerint naponta 1000 liter tejet tudunk majd benne feldolgozni – mondja Lengyel Melitta.

Van utánpótlás

Lengyelék nagybodolyai farmján egész nap keményen folyik a munka. Az első fejés hajnalban kezdődik, a második pedig akár késő estig is eltarthat. A munkából minden családtag kiveszi a részét, az alkalmazottakkal együtt végzik a teendőket. Nem képeznek kivételt ez alól gyermekeik, Szintia és György sem, akik ebben nevelkedtek, és a jövőjüket is így képzelik el.

– Kiskorom óta sok időt töltöttem a farmon a tehenek között, és a mai napig nagyon szeretek velük foglalkozni. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy tanulmányaimat is ebben az irányban folytatom, úgyhogy beiratkoztam az eszéki mezőgazdasági egyetemre. A szarvasmarha-tenyésztés tudományos kutatásával és annak továbbfejlesztésével szeretnék foglalkozni a jövőben is. Erre leginkább a szüleim motiváltak, meg persze az a tény, hogy imádok az állatok között lenni, legyen szó tehenekről, kutyákról vagy akár lovakról – nyilatkozta lapunknak Lengyel Szintia.