A szarajevói magyarokhoz látogattak a spliti HMDK-alapszervezet tagjai

76

A HMDK Split-dalmát megyei alapszervezetének a küldöttségét a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesületének tagjai látták vendégül, majd megmutatták nekik a város nevezetességeit.

A HMDK Split-dalmát megyei alapszervezete a helyi magyar közösség nyelvi és kulturális identitásának a fennmaradásáért dolgozik megalakulása óta. Székhelyükön rendszeresen tartanak összejöveteleket, nemzeti ünnepeink alkalmából megemlékezéseket szerveznek, és évente ismétlődő rendezvényeik is vannak.

Időnként kirándulást is szerveznek, több alkalommal jártak már a Drávaszögben, és a tengermellék más magyar egyesületeivel is tartják a kapcsolatot. Legutóbb a szomszédos Bosznia-Hercegovina fővárosába, Szarajevóba szervezett kirándulást az egyesületük, ahol a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesülete látta vendégül őket. Megnézték Szarajevó nevezetességeit, Váradi Tünde, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Kőrösi Csoma Sándor Programjának ösztöndíjasa mutatta be nekik a főváros múltját, történelmét, épületeit.

Tripolszki Anikó, a HMDK Split-dalmát megyei alapszervezetének elnök asszonya szerint fontos, hogy a szórványmagyar szervezetek felvegyék egymással a kapcsolatot, megismerjék egymás tevékenységét, tapasztalatot cseréljenek. A két egyesület tagjai bíznak benne, hogy az új kapcsolat erősíti az összetartozás érzését a magyarok között, de hozzájárulhat a külhoni magyarság és az anyaország közti kapcsolat megszilárdításához is. A bosnyák főváros mellett Jablanicát és Mostart is megnézték a spliti kirándulók, útjukat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.