A sorrendben 6. gazdabál Eszéken

Végig tele volt a tánctér, hajnalig tartott a bál

660

„Hosszú ruhás” hangulat, huszárok, jó vacsora és kiváló zenészek tették emlékezetessé az idei gazdabált, a HMDK Gazdakörének hagyományos évnyitó rendezvényét.

Az esemény helyszíne az eddigi gyakorlatnak megfelelően az eszéki Kristályterem volt. A bejáratnál huszárruhás hagyományőrzők köszöntötték a sorrendben hatodik gazdabál vendégeit. A HMDK Gazdakör legnagyobb, legrangosabb eseményére Baranya és Szlavónia különböző településeiről érkeztek a mezőgazdaságból élők, a vállalkozók, és persze olyanok is, akik nem a gazdatársadalomhoz tartoznak.

– Örömmel tapasztaljuk, hogy minden évben hatalmas érdeklődés övezi rendezvényünket, idén is több mint kétszáz résztvevője volt, és az is bizakodással tölt el bennünket, hogy nagyon sok a fiatal a mulatságon. Szerencsére ez elmondható a Gazdakör tagságáról is, egyre több fiatal termelő csatlakozik a szervezethez. A bál kiváló alkalom arra, hogy a mezőgazdaságban dolgozók találkozzanak, tapasztalatokat cseréljenek és természetesen együtt mulassanak – mondta el lapunknak Tarnai Attila, a HMDK Gazdakörének falugazdásza.

A bálozók között volt Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, a HMDK elnöke, Magdó János eszéki magyar főkonzul, Palizs Tóth Hajnalka, az Economica Hungarica Alapítvány igazgatója, Szirmai Nóra, az Agrárminisztérium képviselője, Palakovics Szilvia, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Külkapcsolati Irodavezetője és Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya vármegyei elnöke.

A bált a házigazda, Szabó Attila, a HMDK Gazdaköre elnöke nyitotta meg.

– A honvédő háború előtt ún. csárdásbálokat tartottak magyarságunk köreiben, ennek mintájára kezdtük el szervezni a gazdabált. Úgy látjuk, az embereknek, a mezőgazdaságban dolgozóknak van igényük bálozásra, amit nem véletlen szervezünk télen, most már hagyományosan január utolsó szombatján, hiszen a mezőgazdaságban munkálkodóknak ilyenkor van a legtöbb idejük mulatni – nyilatkozta lapunknak Szabó Attila.

A szervezők ezúttal is a magyar mulatós zene legjobbjait hívták meg: Bodonyi Bea, a Slágertévé sztárja nyitotta meg mulatós egyvelegével a rendezvényt, majd egy vajdasági banda, a Torontál Express hozta az eddigi talán legmagasabb színvonalat a gazdabál vendégei számára, „tömegeket” megmozgató csárdások, magyar nóták, retróslágerek alkották repertoárját.

Szabó Attila

A bálozók közül többen is elmondták lapunknak, visszajáró résztvevői a mulatságnak, legfőképpen a szívükig hatoló magyar zene miatt, de azért is, mert együtt mulathatnak nemzettársaikkal.

A rendezvény színvonalát emelte a gazdag vacsora, az értékes tombolanyeremények és természetesen maga a helyszín is: a pazar Kristályterem tökéletes miliőt biztosít „a régi idők hosszú ruhás hangulatát” idéző, hajnalig tartó mulatságoknak.