A sorrendben 19. falunapok Szentlászlón

90

Kulturális, sport- és gasztronómiai programokból álló, háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték falujuk napját a szentlászlóiak.

A péntektől vasárnapig tartó programsorozat szervezéséből a szlavóniai magyar település összes civil szervezete – a Petőfi Sándor Kultúregyesület, a HMDK szentlászlói alapszervezete, a Fácán Vadásztársaság, a Szentlászló ’91 Labdarúgóklub, a honvédek egyesülete – kivette a részét. 

Pénteken a HMDK szentlászlói alapszervezete rendezett magyar zenés estet és halpaprikásfőző-versenyt a kultúrotthon udvarában a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával.

Szombaton a vadászegyesület nyílt napja keretében bemutatták az érdeklődőknek székhelyüket és tevékenységüket, bográcsgulyásfőző-versenyre is sor került. A program lebonyolításában közreműködött a szentlászlói HMDK-alapszervezet keretében működő Rozmaring énekkar is.

Vasárnap a tűzoltószervezet tartott nyílt napot tűzoltó-bemutatóval, illetve sportprogramokra került sor: a honvédők egyesülete bocsa-versenyt szervezett, majd pedig a szentlászlói futballisták és a helyi nők, asszonyok közti hagyományos focimeccsre került sor.

Néptáncszemle az aratóünnep jegyében

Szentlászlón a falunap a honvédő háború (1991-97) előtti nagyszabású aratóünnepségek „utódja”. A díszlet most is a régi szép mulatságokat idézi, akárcsak az időpont, hiszen minden évben június utolsó szombatján tartják, amikorra már mindenki végez a búza betakarításával.

– A gabonatermesztés nálunk mindig is meghatározó volt, ezért nem véletlen, hogy az aratás jegyében ünnepeljük falunk napját, melynek központi eseménye a szombati kultúrműsor. A néptáncszemle jó alkalom arra is, hogy vendégül lássuk azokat az egyesületeket, amelyekkel baráti kapcsolatban állunk, hiszen a mi táncosaink is számos vendégszereplésnek tesznek eleget az év folyamán – nyilatkozta lapunknak Lapis János, a Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke.

A műsort is ő nyitotta meg, de előtte még felszólaltak az esemény vendégei, Császár Zoltán eszéki magyar konzul és Marijana Junušić, az Ernestinovói járás elöljárója is. Mindketten elismerésüket fejezték ki a kultúregyesületnek a hagyományőrző tevékenységért, amelynek identitásőrző szerepe van, s amely gazdagítja a falu és a szélesebb közösség kulturális életét. Gratuláltak a falu összes civil szervezetének azért az összefogásért, amelynek köszönhetően megvalósulhatott az idei falunap is. Jelen volt az eseményen Bocka Szilvia, a szentlászlói általános iskola igazgatónője is.

Majd a fellépők következtek a színpadon: a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesületnek színpadra lépett mindhárom korcsoportja, illetve bemutatkozott a helyi általános iskola gyermek tamburazenekara, a szentlászlói HMDK-alapszervezet Rozmaring énekkara, Baronyi Erika pedig népdalt énekelt szólóban. Vendégfellépőként szerepeltek a kórógyi, kopácsi, kiskőszegi, csúzai, dályhegyi és antunovaci tánccsoportok.

– A néptánc a családomban hagyomány, már a dédapám is táncolt. Én hatéves korom óta veszek részt a szentlászlói kultúregyesület munkájában, ma már koreográfusként és tánccsoportvezetőként tevékenykedem benne. A néptánc nekem nemcsak egy tevékenység, hanem az életem, ezt a hozzáállást próbálom átadni a többi táncosnak is – nyilatkozta lapunknak Katić Ante, hozzátéve, hogy ifjúsági szekciójuk idén új koreográfiával készül és új népviseletet is készíttet, gazdagítva repertoárját.

A programokat a zágrábi Kisebbségi Tanács, az Ernestinovói járás, valamint a HMDK támogatásával valósították meg.

Palizs-Tóth Hajnalka, az egyesület titkára a 80-as évek aratóünnepségeiről a következőket mondta.

– Az aratóünnepségek alkalmával kimentek a mezőre, kézzel kaszálták a búzát, és szekeres felvonulásra is sor került, az esemény az aratóbállal ért véget – emlékezett vissza Palizs-Tóth Hajnalka, elárulva, hogy mivel rendezvényük jövőre jubilál, a 2025-öst lehetőségeikhez mérten a régi ünnepélyek mintájára szerveznék majd meg, hogy a letűnt korok hangulatát átadhassák a fiataloknak is.